Top-viinit

Maistelussa kuusi oranssiviiniä – katso viiniarviot!

02.09.2019 Ulla Häkkinen Kuva: Laura Riihelä

Maistoimme oranssiviinejä. Suosikiksi nousee georgialainen rkatsiteli, joka löytää oivan makuparin tattirisotosta.

Oranssiviini on valmistettu valkoisista rypäleistä, mutta valmistustapa on samanlainen kuin punaviineillä eli käymisessä on mukana myös rypäleiden kuoret ja joskus myös rangat, mikä antaa viinille nimensä mukaisesti oranssin värin. Oranssiviinit ovat usein myös naturalviinejä, sillä niiden korkeampi tanniinipitoisuus toimii luontaisena säilöntäaineena eikä valmistuksessa tarvita juurikaan rikkidioksidia.

Valmistustapa on lähtöisin Kaukasukselta, jossa oransseja viinejä tehtiin jo tuhansia vuosia sitten. Naturalviinibuumin myötä myös oranssiviinejä on alettu valmistaa ympäri maailmaa, mutta johtavia oranssiviinialueita ovat edelleen Pohjois-Italian Friuli, Slovenia, Kroatia ja Georgia. Valmistustapansa vuoksi viinit ovat usein melko hintavia.

Oranssiviinit ovat maultaan yleensä kuivia ja tanniinisia, joten ne sopivat erityisen hyvin esimerkiksi villiyrttejä, tuoreita juureksia tai sieniä sisältävien ruokien seuraan. Ne eivät karsasta vahvojakaan mausteita – curryt ja marokkolainen ruoka ovat herkullisia yhdistelmiä oranssien kanssa. Myös viinivalinnan kannalta hankalana pidettyjä pikkelöityjä ruokia kannattaa maistaa oranssiviinien kanssa.

Vaatii lähes salapoliisityötä selvittää, mitkä Alkon viineistä ovat oransseja – niillä ei nimittäin ole omaa kategoriaansa, vaan ne luokitellaan edelleen valkoviineiksi. Koko valikoimassa oranssiviinejä on tällä hetkellä noin kymmenkunta.

Kuusi oranssiviiniä

Loxarel A Pèl Blanc 2018

oranssiviini

Xarel-lo

Tuoksu: Melko avoin, aprikoosiin, persikkaan, valkoherukkaan, hieman appelsiiniinkin vivahtava tuoksu.

Maku: Maku on kuiva ja allekirjoittaa tuoksun aromimaailman. Viinissä on lisäksi yrttisyyttä, sekä mineraalisuutta. Kehittyneitä vivahteita tarjoava maku on suutuntumaltaan melko särmikäs koska reilu hapokkuus ja hieman suuta kuivattava parkkihappoisuus antavat viiniin jämäkkyyttä. Viini jättää napakan jälkivaikutelman.

Ruoka: Grillattu vaalea liha. Myös täyteläiset, punalihaiset kalaruoat.

Pisteet: ***, valmis juotavaksi

Tbilvino Qvevris Rkatsiteli 2017

Tbilvino, Kakheti, Georgia, Tilausvalikoima 928327, 17,99 €

Rkatsiteli

Väri: Kirkas, keskitumman meripihkan sävyinen. Jo kehittynyt, leveähkö, oranssi reuna.

Tuoksu: Hieman kehittynyt, herkullisen hedelmäinen ja avoin. Välittömästi ihastuksen herättää voinen ja pähkinäinen aromimaailma. Tuoksusta voi aistia myös jasmiinin, kuivatun aprikoosin, yrttien ja ruusun aromeja.

Maku: Kuiva, varsin täyteläinen. Eloisan hapokkaassa viinissä maistuvat kypsät sitrushedelmät, tuoksun raparperi ja kuivatut hedelmät. Jo pehmenneet tanniinit kuivattavat mukavasti suuta ja tekevät viinistä ryhdikkään. Viini jättää paahdetun pähkinäisen, voisen, pitkään maistuvan jälkimaun.

Ruoka: Ruskistetulla voilla maustettua tattirisottoa ja paahdettua pähkinää.

Pisteet: *****, valmis juotavaksi

Meinklang Graupert 2016

Michlits Werner, Burgenland, Itävalta, Tilausvalikoima 906437, 28,98 €

Grauburgunder (Pinot Gris)

Väri: Lähes kirkas, vaalea meripihka. Kapeahko, vaaleankeltainen reuna.

Tuoksu: Avoin, runsaan hedelmäinen, hieman kehittynyt. Aromaattisesta, vahvasta, moniulotteisesta tuoksusta voi aistia klementiinin, persikan, mangon, raparperin, raparperin ja litsiluumun aromeja sekä mausteista, makeaa hunajaisuutta.

Maku: Erittäin kuiva. Maku toistaa hienosti tuoksun monipuolisen aromimaailman. Kirpeä, greippimäinen hapokkuus ja mukavasti suuta kuivaavat tanniinit tekevät viinistä tasapainoisen. Viini jättää pitkään maistuvan hillottua appelsiinin kuorta muistuttavan jälkimaun.

Ruoka: Voissa paistettuja suppilovahveroita, sieniravioli ja tummaa sienilientä.

Pisteet: ****, valmis juotavaksi

Valentin Morel Les Pieds sur Terre Chardonnay Champ d’Aubert 2015

Domaine Morel, Côtes du Jura, Ranska, Tilausvalikoima 938615, 37,42 €

Chardonnay

Väri: Samea, keskitumma, sipulinkuoren värinen. Kapeahko, vaalean keltainen reuna.

Tuoksu: Avoin, hieman kehittynyt, maalaissiiderimäinen. Maanläheinen, tallin aromeja muistuttava tuoksu, josta voi aistia reilua omenaisuutta, kypsää persikkaa ja currymaista mausteisuutta.

Maku: Kuiva, kypsän hedelmäinen, täyteläinen ja pyöreä. Maussa on tuoksun tavoin kypsää punaista, mausteista omenaisuutta. Puhdaspiirteinen, eloisan hapokas ja tasapainoisen raikas maku, joka on hennon tanniininen. Viini jättää maanläheisen mausteisen, pitkään maistuvan jälkimaun.

Ruoka: Paahdettua kananpoikaa ja siideri-kermakastiketta.

Pisteet: ****, valmis juotavaksi

Elios Modus Bibendi Bianco Macerato Non Filtrato 2017

Elios, IGP Terre Siciliane, Sisilia, Italia, Tilausvalikoima 957644, 38,40 €

Grillo, Catarratto, Zibibbo

Väri: Hieman samea, tumman kullankeltainen, jo häivähdys meripihkaa. Kapea, ohut vetinen reuna.

Tuoksu: Hieman kehittynyt, voimakas. Hyvin keltasävytteinen tuoksu on pakattu täyteen juuri poimittujen lakkojen tuoksua sekä ja persikkaa. Aromimaailmassa on myös sitrushedelmien kuorta ja kukkaisuutta.

Maku: Kuiva, täyteläinen. Maussa on calvadosmaista, kypsää omenaisuutta ja parfyymistä kukkaisuutta. Hillottua appelsiinia muistuttava hapokkuus tuo eloa reilusti ikeniä kuivattavaan, voimakkaaseen tanniinisuuteen. Viini jättää hieman pippurisen jälkimaun.

Ruoka: Taginessa kypsytettyä kanapataa ja tahini-kastiketta

Pisteet: ***, valmis juotavaksi

20.000 Leguas Amber Wine 2017

Dominio de Punctum, Vino de la tierra de Castilla, Espanja, Tilausvalikoima 920167, 12,98€

Chardonnay

Väri: Kirkas, kullan keltainen, hieman oranssiin vivahtava. Nuorehko, vetinen ohut reuna.

Tuoksu: Hillitty, kypsän hedelmäinen. Aromimaailmasta voi löytää appelsiinia ja appelsiininkuorta sekä keltaisia hedelmiä kuten persikkaa. Siinä on myös venelakkaa, voita ja pähkinäisyyttä.

Maku: Kuiva, lähes täyteläinen. Mausta voi aistia hennon mausteisia, trooppisen hedelmäisiä sävyjä ja lisäksi siinä on kevyttä hunajaisuutta. Kohtuullinen hapokkuus on tasapainossa hennosti suuta kuivattavien tanniinien kanssa. Viini jättää uuniomenaa muistuttavan, hieman kanelisen jälkimaun.

Ruoka: Paahdettua palsternakkaa ja keltajuurta cheddar-juustokastikkeen kera.

Pisteet: **, valmis juotavaksi

Lue lisää oranssiviineistä.

Vastaavia artikkeleita

10 x uutuusviini tilausvalikoimasta

18.05.2020 Kalle Naatula

Simon J Woolf: Winery visits in the time of Corona

17.04.2020 Simon J Woolf + kuva Han Furnee

Serbia: Balkanin nouseva viinimaa

25.03.2020 Mika Niiniranta + kuvat Susa Junnola