Ihmiset

Haastattelussa Anna Puu: ”Maailma on menettänyt minussa täydellisen kitkijän”

02.07.2019 Riikka Huotari + kuvat Elina Simonen + Tyyli Juuli Hakkarainen

Laulajauransa kymmenvuotisjuhlaa viettävä Anna Puu keikkalee tänä kesänä ahkerasti, mutta ehtii myös nauttia vapaahetkistä ja puutarhahommista siirtolapuutarhamökillään. Kesäkuussa myyntiin tuli cava, jolle Anna on suunnitellut uuden ulkonäön.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Annan debyyttialbumi julkaistiin. Kymmenen vuoden aikana Anna on ehtinyt tehdä viisi studioalbumia. Niistä tuorein on Nälkäinen sydän, joka palkittiin alkuvuoden Emma-gaalassa Vuoden naissolisti – ja Vuoden pop -kategorioissa parhaana albumina. Kesän aikana Anna keikkailee festareilla ympäri Suomea. Juhlavuosi huipentuu The Intergalactic Love Odyssea 2.0 -konserttiin Hartwall Arenalla 30. marraskuuta.

Sinulla on edessä vauhdikas festarikesä. Mitä odotat siltä eniten?
Sitä, että pääsen esittämään uusinta Nälkäinen sydän -albumiani festareilla. Albumin kappaleet soivat varmasti ihanasti Suomen kesässä. Suuri osa niistä on kuin tehty aamuyön tunnelmiin. Ja festareillahan sellainen tunnelma on pitkin päivää.

Mitä asioita ilman kesä ei tunnu kesältä?
Kesämökkiä, järveä ja saunaa.

Sinulla on ollut siirtolapuutarhamökki reilun vuoden. Mistä nautit eniten mökilläsi?
Järvenrantamökkimme on viiden tunnin ajomatkan päässä, joten siksi hankimme siirtolapuutarhamökin kaupungista. Se on meille kerrostaloasujille pihan korvike. Puutarhamökillä on niin paljon tekemistä, että aika kuluu huomaamatta.

Oletko innokas puutarhuri vai enemmänkin rento nautiskelija?
Olen aloitteleva puutarhuri. Voi sanoa, että maailma on menettänyt minussa täydellisen kitkijän. Voin kitkeä tuntitolkulla eikä lihaksia silti ala särkeä. Tämä on sukuominaisuus. Äitinikin on aina peppu pystyssä jossain kukkapenkissä.

Mitä vihanneksia tai yrttejä kasvatat mökillä?
Helppoja! Koska minulla on vain vähän aikaa hoivata pihaa, kasvit eivät saa olla liian vaativia. Viime kesänä kasvatin kesäkurpitsaa, nyt aion istuttaa lehtikaalia ja tilliä. Yritin kasvattaa myös porkkanoita, mutta ne ryssin heti alkuunsa, koska unohdin harventaa rivejä.

Mitä kokkaat mökillä mieluiten?
Olen ruoanlaittoa rakastava kasvissyöjä. Aiomme rakentaa mökille kunnollisen kesäkeittiön tänä kesänä. Odotan erityisesti, että pääsen syömään hiiligrillattuja kasvispihvejä – ne vievät välittömästi hampurilaistaivaaseen. Teemme usein myös pizzaa, sillä hankimme viime kesänä pienen pizzauunin. Minähän olen entinen pizzakokki, sillä tienasin opiskeluaikana rahani Kotipizzassa työskennellen.

Lempikesäruokasi?
Kesässä parasta ovat tuoreet kasvikset, joista saa loihdittua mitä vain herkullista. Nyt odotan malttamattomana kesän ensimmäistä kesäkeittoa, jossa pitää ehdottomasti olla tuoreita herneenpalkoja. Oma bravuurini on paahdettu kukkakaali, joka kuorrutetaan voi-lime-inkivääri-soija-kastikkeella. Päälle voi ripotella oikeastaan mitä tahansa yrttejä. Itse suosin tuoretta korianteria.

Mitä juot mieluiten kesällä?
Vettä ja valkoviiniä – joko kuplilla tai ilman. Mineraalinen riesling, jossa on mahdollisimman vähän jäännössokeria, maistuu yleensä ruoan kuin ruoan kanssa. En juo oikeastaan ollenkaan punaviinejä tai jos juon, valitsen mahdollisimman kevyitä punaviinejä. Pidän myös naturalviineistä, koska niissä on enemmän luonnetta. Pieni hiivaisuus ei haittaa ollenkaan. Esimerkiksi Bas Bas – ja Grön -ravintoloissa olen maistanut todella hyviä natuviinejä.

Lempikesäkaupunkisi Suomessa?
Helsingissä ja sen lähistöllä on paljon helmipaikkoja, joista harva edes tietää. Esimerkiksi Iso Vasikkasaari Espoossa on ihana paikka, jonne pääsee yhteysveneellä. Siellä voi syödä vanhassa puutalossa hyvää ruokaa ja katsella kotieläimiä. Myös Nuuksion luonto on upeaa. Pidän myös Turusta ja Tampereesta. Ja joskus haluaisin kokea Lapin kesän.

Entä ulkomailla?
Piemonten alueella Italiassa haluaisin käydä joka kesä. Mutta en ole ronkeli matkailun suhteen – paitsi, jos paikasta ei saa hyvää ruokaa tai juomaa. Mikään ei ota päähän enemmän kuin se, että päätyy syömään huonoon ravintolaan. Siksi otan aina etukäteen tarkasti selvää, missä kannattaa käydä syömässä.

Olet suunnitellut oman kääreen Anna de Codorníu -cavalle. Kerrotko tästä yhteistyöstä.
Olin otettu, kun minua kysyttiin suunnittelemaan tälle cavalle kääre. Anna de Codorníu on ennenkin käyttänyt vahvoja naisia tällaisessa yhteistyössä, joten tämä on ehdottomasti kunnia.

Suunnittelemassasi kääreessä on timantteja ja sydämiä. Mistä ne kertovat?
Kuohuviinin nauttimiseen on aina jokin hyvä syy. Jokin timanttinen tilanne tai asia. Kuohuviini on elämän pientä luksusta, joten siihen sopivat piirretyt jalokivet. Kääre viestii tietenkin myös juhlavuodestani.

Milloin mieluiten juot itse cavaa?
Vaikka harvemmin juon arkena mitään, niin siirtolapuutarhamökillä on kyllä ihanaa istua pihalla ilta-auringossa ja nauttia lasi hyvää kuplivaa.

NOPEAT
Lasi valkoviiniä vai kylmä olut? Valkoviini. Koska olut turvottaa.

Lasillinen yksin vai seurassa? Seurassa ehdottomasti. Yksin hiprakassa oleminen on todella tylsää.

Grilliparsaa vai -makkaraa? Parsaa. Vaikka olisin lihansyöjä, vastaisin samoin.

Riippukeinu vai ruohonleikkuri? Riippukeinu, sillä saan allergisen reaktion ruohon leikkaamisesta.

Ravintolan terassi vai laiturin nokka? Laiturinnokka, koska en erityisemmin pidä terasseista. Niissä en saa olla rauhassa ja ne sijaitsevat usein kadulla tai muussa rauhattomassa paikassa.

Kesäpäivä vai -yö? Vaikea valinta! Kaikki on lämpöasteista kiinni. Mutta, jos on lämmintä, niin valitsen kesäyön. Nautin kesäyön valosta ja äänistä – lintujen laulusta ja sammakoiden kurnutuksesta.

Anna de Codorníu Organic Brut -cava Anna Puun suunnittelemalla juhlakääreellä tuli Alkoihin myyntiin 14.6. Viiniarvion löydät Täältä.

Vastaavia artikkeleita

Espanjalaiset viinit – lasissa tuoksuu viinivallankumous

03.02.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen, henkilökuvat Kalle Naatula

Kuohuvaa härkäviiniä – Torres toi markkinoille oman cavan

29.04.2019 Sanna Pöyry + kuva Sampo Korhonen

Myrsky kuohuviinilasissa – cava vai corpinnat?

25.03.2019 Sanna Pöyry + Kuvitus Sami Kaarakainen