Yleinen

Selkeitä päätöksiä ja vapaampaa alkoholipolitiikkaa, kiitos! Yli 4 000 vastasi Viini-lehden vaalikoneeseen

17.04.2019 Samuli Pasanen

Viini-lehden vaalikoneeseen vastasi vajaan kuukauden aikana yli 4 000 vastaajaa. Pääosa vastaajista haluaisi Suomeen vapaampaa alkoholipolitiikkaa, muttei vapauttaisi väkeviä alkoholijuomia vähittäiskauppoihin.

Viini-lehden vaalikoneeseen vastasi vajaan kuukauden aikana yli 4 000 vastaajaa. Pääosa vastaajista haluaisi Suomeen vapaampaa alkoholipolitiikkaa, muttei vapauttaisi väkeviä alkoholijuomia vähittäiskauppoihin.

Viinit tulee saada ruokakauppaan

Väitteen kanssa samaa tai jokseenkin samaa mieltä oli 73 % vastanneista. Vastaavasti lähes 24 % vastaajista oli väitteen kanssa täysin tai jokseenkin eri mieltä.

Pitäisikö Alko sitten purkaa jo seuraavalla vaalikaudella? Tätä kannatti täysin tai osittain yli 56 % vastanneista. Hieman yli kolmannes vastaajista ei haluaisi purkaa monopolia ja lähes joka kymmenes vastasi en tiedä.

Moni vastaajista kannatti viinien ja mietojen alkoholijuomien vapauttamista, mutta väkevät juomat oltaisiin valmiita pitämään Alkossa tai erikoisluvalla toimivissa viinakaupoissa. Lähes 80 % vastaajista oli sitä mieltä, että väkevien myynti voitaisiin jättää erikoisliikkeille, joiden määrän ja alueellisen sijoittumisen pystyisi valtio tai kunnat päättämään.

Etämyynnin salliminen kirjattava lakiin

Etämyynti on noussut otsikoihin ja Viini-lehti on kirjoittanut aiheesta esimerkiksi kolumneissa Etämyynti Suomessa – 25 vuotta puolesta ja vastaan ja
Alkoholin etämyyntihistorian lyhyt oppimäärä – saako viinejä tilata vai ei?

Vaalikoneen vastaajista 68 % piti EU:n sisällä tapahtuvaa alkoholin etämyyntiä sallittuna. Lähes neljäsosa vastaajista kertoi, ettei tiedä, onko etämyynti sallittua vai ei. Vain alle kymmenes vastaajista oli sitä mieltä, että etämyynti on tällä hetkellä kiellettyä.

Epävarmuutta etäkaupan laillisuudesta siis on paljon, mutta melkein 90 % vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että etämyynti ei ole uhka Suomen kansanterveydelle. Yli 85 % vastaajista haluaisi laillisen etämyynnin kirjattavan alkoholilakiin tulevalla hallituskaudella.

Vapautta ja vastuullisuutta

Viini-lehden vaalikoneeseen vastanneet kaipaavat vapaampaa ja selkeämpää alkoholipolitiikkaa. Myös ravintola- ja matkailualan kannattavuuteen halutaan parannuksia ja pienpanimoiden verotukia oltaisiin valmiita lisäämään. Vastuullisuuttakin kaivataan, mikä nousee esiin halussa rajoittaa väkevien juomien myyntiä nykyiseen tapaan.

Nähtäväksi jää, miten tuleva hallitus linjaa alkoholipoliittisia tavoitteitaan. Edellisen hallituksen tekemät uudistukset lainsäädäntöön on otettu hyvin vastaan ja moni lakipakettia vastustanut on myöntänyt uhkakuvien olleen liioiteltuja.

Mitä sanovat puoluejohtajat?

Suuria muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön on kuitenkin turha odottaa, jos katsoo mitä puolueiden puheenjohtajat ovat kertoneet YLE:n vaalikoneessa väitteeseen “Viinit ja vahvat oluet pitää saada ruokakauppoihin.”

SDP:n puheenjohtaja ja todennäköinen pääministeri Antti Rinne ei ainakaan vielä ole valmis viinien vapauttamiseen.
“Juuri tehtyjä alkoholilain muutoksia ei ole vielä seurattu tarpeeksi hyvin, jotta uusia muutoksia voitaisiin tehdä. Maltti on valttia.”

Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho olisi valmis vapauttamaan alkoholipolitiikkaa lisää.
“Suomen alkoholilainsäädäntö on huomattavan rajoittava moniin muihin maihin verrattuna. Turhaa hyysäämistä on syytä karsia.”

Kokoomuksen Petteri Orpo vapauttaisi viinit ruokakauppoihin.
“Alkoholilain uudistuksessa maalattiin monia uhkakuvia, jotka eivät toteutuneet: kulutus ei lisääntynyt ja muuttui itse asiassa kohtuullisempaan suuntaan. Suomalaisiin voi luottaa tässäkin asiassa”

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä ei halua viinejä ruokakauppoihin.
“Alkoholin aiheuttamat ongelmat ovat erittäin vakavia ja alkoholi on traumaattinen asia monissa suomalaisissa kodeissa. Lukemattomissa perheissä lapset kärsivät vanhemman alkoholiongelmasta.”

Myös vihreiden Pekka Haavisto on myös tyytyväinen nykyjärjestelmään.
“Alkoholin saatavuus ei ole Suomessa ongelma. Alkot ovat sijoittuneet entistä paremmin kauppa- ja ostoskeskusten sekä muiden palveluiden yhteyteen. Alkoholipolitiikassa on edelleen otettava huomioon alkoholin aiheuttamat laajat, kansanterveydelliset haitat.”

Vasemmistoliiton Li Andersson on ehdottomasti vapauttamista vastaan.
“Viinien myynti ruokakaupoissa romahduttaisi Alkon myynnin ja harventaisi myymäläverkkoa, eli Alkon valikoimat olisivat entistä kauempana. Tämän lisäksi tämä lisäisi todennäköisesti pitkällä aikavälillä alkoholihaittoja, kun vahvempia juomia olisi helpommin ja halvemmalla saatavilla.”

RKP:n Anna-Maja Henriksson haluaa pitää viinit Alkossa.
“Nykyinen järjestelmä toimii hyvin. Alkon kaupat tarjoavat laajan valikoiman meille ympäri maata.”

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ei myöskään tue vapautuksia nykylainsäädäntöön.
“Alkoholin kulutukseen vaikuttaa hinta ja saatavuus. Viinien ja vahvojen oluiden tuonti ruokakauppoihin moninkertaistaisi saatavuuden.”

Olipa siis hallituksen kokoonpano millainen tahansa, viinit eivät näyttäisi pääsevän kauppoihin seuraavan neljän vuoden aikana. Toivottavasti kuitenkin etämyynnin tilanne selkeytyy pian.

Vastaavia artikkeleita

Kun viinit saapuivat ruokakauppaan

08.04.2019 Samuli Pasanen

Muutosta odotellessa

03.01.2019 Elisa

Mihin unohtui hyvinvointi ja 7 muuta näkökulmaa alkoholilakiin

26.01.2017 Mikko Numminen