Yleinen

Suomalainen riesling

20.03.2019 Kalle Naatula + Kuva: Sami Piskonen

Englantilainen Simon McCabe tekee Suomen ensimmäisellä urbaanilla viinitilalla viiniä Itävallassa kasvatetuista luomurypäleistä.

Englantilainen Simon McCabe tekee Suomen ensimmäisellä urbaanilla viinitilalla viiniä Itävallassa kasvatetuista luomurypäleistä.

Simon McCabe on paitsi Fiskarsin panimon pääoluentekijä, nyt myös se tiloissa toimivan urbaanin viinitilan viinintekijä. tekee Fiskarsissa naturalviiniä Blaufränkisch- ja Riesling-rypäleistä. Urbaanit viinitilat ovat maailmalla nosteessa, mutta Suomessa Noita Winery on ensimmäinen laatuaan.
“Urbaani viinitila tuo viininvalmistuksen ennennäkemättömään, epätodennäköiseenkin paikkaan. Joustavuus on etumme, voimme hankkia rypäleitä mistä vain EU:n alueelta. Viininystäville tämä mahdollistaa myös valmistusprosessiin tutustumisen matkustamatta viinialueille”, Simon selventää.
Simon teki ensimmäisen erän viiniä Blaufränkisch- ja Riesling-rypäleistä, jotka matkasivat Fiskarsiin Itävallasta saakka. Matka ei ollut aivan mutkaton.
“Rypäleiden etsintä ja kuljetus osoittautui yllättävän haastavaksi. Lopulta löysin etsimäni suosikkialueeltani Burgenlandista luomusertifioituna. Sato kerättiin vuorokaudessa ja 5000 kiloa rypäleitä matkusti Suomeen rekan kylmäkonteissa kolmessa päivässä.”

Simon McCabe on itse oppinut viinintekijä ja visionääri, joka pulppuaa ideoita.
“Johdin Lontoossa kokeellista panimoa, jossa kehittelin myös olut-viinihybridejä. Inspiroiduin suuresti lontoolaisesta Renegade Urban Winerysta.”
Simon muutti Suomeen reilu vuosi sitten. Töitä etsiessään hän tutustui Fiskarsin Panimon Jari Leinoseen.
”Kerroin olut-viinihybrideistäni sekä mieltymyksestäni naturalviineihin. Jo parin keskustelun jälkeen käynnistimme jo urban winery -projektimme.”
Simon on ylpeä ja helpottunutkin nyt, kun urbaanin viinitilan lanseeraus on takana ja Noita Wineryn ensimmäisen vuosikerran viinit on pullotettu ja maistettu. Erityisesti kokeilemisen arvoinen on blaufränkisch-viini , jota on myynnissä Alkon tilausvalikoimassa. Sitä, mitä Noita Wineryn padoissa tänä syksynä porisee, ei Simon paljasta. Arvaamme, että jotakin uutta ja mielenkiintoista.


Lue viiniarvio

Maistoimme ja arvioimme Noita Wineryn ensimmäisen vuosikerran viinit. Lue viiniarviot.

Maista viinit

Noita Wineryn viinit on maistettavaissa Helsinki Natural Wine -tapahtumassa 22.–23.3.2019 Korjaamolla Helsingissä.

Vastaavia artikkeleita

Ensimmäinen vuosikerta suomalaista rieslingiä ja blaufränkischiä on pulloissa – Tältä ne maistuvat

25.02.2019 Kalle Naatula

Luonnollisen puolella

17.10.2018 Samuli Pasanen + Kuva Marcela Fae