Viinilehti Wine Awards

Toscanalainen tuplavoittaja luottaa luontoon – näin syntyi yleisön suosikkipunaviini

16.11.2018 Kalle Naatula

Vuoden luomupunaviini 2018 Valdifalco Morellino di Scansano on nyt myös yleisön Vuoden punaviinisuosikki.

Helmikuussa valitsimme Valdifalco Morellino di Scansano 2015 -viinin Vuoden luomupunaviiniksi 2018. Viinin seuraava vuosikerta 2016 oli myös yksi kolmesta Vuoden punaviini -finalistista ja se nappasi voiton yleisöäänestyksessä.
Tapasimme voittajaviinin tuottaneen Loacker Wine Estatesin Franz Josef Loackerin.

Miten valinta Vuoden luomupunaviiniksi on näkynyt viinin myynnissä?
“Olemme todella iloisia saamastamme tunnustuksesta. Se on näkynyt noin 80 prosentin kasvuna viinin myynnissä. Se todella yllätti meidät!” Franz hehkuttaa.

Mikä on viinin menestyksen salaisuus?
“Tavoittelemme aina korkeaa ja tasaista laatua. Olemme olleet Suomen markkinoilla 8 vuotta ja uskon ihmisten ovat vähitellen oppineen tuntemaan ja arvostamaan viinejämme. Morellino on hurmaavan hedelmäinen eikä turhan monimutkainen. Se on tarkoitettu juotavaksi!”

Miten viini on valmistettu?
“Morellino di Scansano 2016 on valmistettu käsin poimituista Sangiovese- ja Syrah-rypäleistä. Alkoholikäyminen tapahtui villihiivoilla lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa. Sitten viiniä ikäännytettiin 18 kuukautta: sangiovese terästankissa ja isoissa tammisammioissa, syrah tammisammioissa ja -tynnyreissä. Tämän jälkeen viini on suodatettu kevyesti ja pullotettu.”

Ympäristöarvot kuten luomu ja biodynaamisuus merkitsevät kuluttajille yhä enemmän. Onko luomu itsestään selvyys Loacker Wine Estatesilla?
“Isäni perustaessa luomutuotannon periaatteisiin nojaavan Schwarhofin viinitilan Alto Adigeen 1970-luvun lopulla häntä pidettiin hulluna. Suvussamme ei ollut historiaa viininvalmistuksesta, eikä luomu nauttinut nykyisen kaltaista suosiota. Isäni on ollut aikansa pioneeri ja toisinajattelija Italiassa. Jatkamme ylpeinä isämme viitoittamalla tiellä.”

Työskentelit ennen perheyritykseen siirtymistä kokkina muun muassa kahden tähden Michelin-ravintoloissa, olet myös opiskellut sommelier-tutkinnon. Mitä suosittelet Vuoden luomupunaviinin kaveriksi?
“Morellino ei välttämättä tarvitse ruokaa seurakseen, mutta se on hyvin monikäyttöinen. Viini pitää selkeäpiirteisistä mauista: lihalle suolaa, oliiviöljyä ja grilliin – se on siinä. Se sopii hienosti myös riistalle sekä sienirisoton kaveriksi.”

Lue arvio Vuoden luomupunaviinistä 2018

Tutustu Vuoden punaviini -finalisteihin.


Loacker Wine Estates

Koostuu kolmesta viinitilasta: Schwarhof Alto-Adigessa Etelä-Tirolissa, Corte Pavone Montalcinossa ja Valdifalco Maremmassa Toscanassa. Tiloja luotsaavat Franz ja hänen veljensä Hayo Loacker. Franz hoitaa myynnin ja Hayo tekee viinit – isänsä viitoittamalla tyylillä. Loacker on ollut luomutuottaja perustamisvuodestaan 1979 asti ja siirtyi biodynaamisuuteen 80–90-luvun vaihteessa.

Loackerin kaikilla tiloilla rypäleet poimitaan käsin, viinit käyvät villihiivoilla eikä niihin lisätä rikkidioksidia (sulfiittia) lukuunottamatta mitään. Rikkiäkin käytetään maltillisesti.

Valdifalcolla on viinitarhoja 22 hehtaaria. Työntekijöitä on seitsemän (kaikilla kolmella tilalla yhteensä 25). Valdifalcolla on yksi valkoviini ja viisi punaviiniä. Tila tuottaa vuosittain noin 80 000-100 000 pulloa, ja tästä Morellino di Scansanoa on noin puolet.

Vastaavia artikkeleita

Katalonian kunkku Xarello

11.09.2019 Kalle Naatula Kuva: Shutterstock

11.09.2019 Viinilehden toimitus. Kuva: Shutterstock

Voita viini- ja herkuttelumatka Italian Piemonteen

11.09.2019 Viinilehden toimitus. Kuvat: Shutterstock ja Casa Visette