viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Natua kiitos!

05.02.2018 Samuli Pasanen + Kuva Sami Piskonen

Ranskassa syntynyt natural-liike on levittäytynyt lähes kaikille viinintuotantoalueelle ja löytänyt ihailijansa ympäri maailmaa. Suomessa ollaan vasta pääsemässä naturalviinien makuun.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ranskassa syntynyt natural-liike on levittäytynyt lähes kaikille viinintuotantoalueille ja löytänyt ihailijansa ympäri maailmaa. Suomessa alkuviinit nousivat suosioon ja löysivät tiensä viinibaareihin ja ravintoloihin todenteolla kuitenkin vasta viime vuoden aikana.

Naturalviineistä kirjoitetaan aika ajoin paluuna teollisuutta edeltävään aikaan ja tarinoissa on terroirin ohella aimo annos romantiikkaa. Parhaimmillaan karahvi alkuviiniä tuntuu olevan kuin ikkuna yksinkertaisempaan ja viattomampaan aikaan. Natural-liikkeen ensiaskeleet voidaan kuitenkin ajoittaa toisen maailmansodan jälkeisen Ranskaan, Beaujolais’n viinialueelle. Liikkeen isänä pidetään viinintekijä ja kemisti Jules Chauvet’a yhdessä Jacques Neauportin kanssa. He tutkivat viininviljelyä ja valmistusta ilman silloin moderneja rikkaruoho- ja tuholaismyrkkyjä ja muita apuaineita. Kyse oli enemmänkin siis vastareaktiosta maatalouden teollistumiseen kuin paluusta menneisyyteen. Chauvet sai ajatuksilleen ja viineilleen uskollisia seuraajia, jotka ovat siirtäneet viestiä uusille sukupolville ja alueille.

Syntymänsä jälkeen natural-liike on kasvanut ja löytänyt kannattajansa joka mantereelta, mutta vasta kuluvan vuosikymmenen ja internetin myötä niiden suosio ja tunnettuus on saavuttanut myös tavalliset viiniharrastajat. Parhaiten tämä on näkynyt suurkaupunkien nuorekkaiden ravintoloiden viinilistoilla sekä milleniaalipolven viinikirjoittajien teksteissä. Jotkut ovat jo sitä mieltä, että natuhuuma on tulossa tiensä päähän. Suomessa ollaan kuitenkin vasta pääsemässä vauhtiin.

Ihanaa viiniä vai natupas*aa?

Vaikka naturalviinit ovat jo lähes valtavirtaa monilla markkinoilla, ovat ne aiheena edelleen polarisoivia ja tunteita herättäviä. Tämä kiteytyi hyvin Viini-lehteenkin kirjoittavan Stuart Pigottin kolmiosaisessa ulostulossa ja sen herättämissä tunnekuohuissa kommentteineen. Viinien viat ovat usein väittelyn ytimessä ja osa naturalviinikriitikoista kokee natural-hypen mahdollistavan viallisten ja pilaantuneiden viinien myymisen tietämättömille kuluttajille. Puolustajista taas moni hyväksyy virhemakuja (esim. brettanomyces, oksidaatio) osana viinin makupalettia. Ja molemmat voivat olla oikeassa.

Kaikissa viineissä, alahyllyjen massatuotantoviineistä maailman huippuihin, esiintyy vikoja. Viat voivat johtua huonosta korkista, virheistä viininteossa tai huonosta säilytyksestä. Tavallisen kuluttajan ja myös kokeneemman harrastajan voi olla hankala selvittää, missä vaiheessa vika on viiniin tullut. Viinintekijä pystyy esimerkiksi rikkiä lisäämällä suojaamaan viiniä hapettumiselta ja mikrobiologisilta hyökkäyksiltä, filtteröinnillä taas voidaan poistaa lähes kaikki pilaantumista aiheuttavat hiivat ja bakteerit. Koska naturalviinit ovat eläviä viinejä, voivat viat syntyä vasta pullojen lähdettyä tekijänsä huomasta. Naturalviinejä suositellaankin kuljettamaan ja säilyttämään tasaisessa, alle 14 asteen lämpötilassa, jottei ongelmia kehittyisi. Osa tuottajista myös myy samoja viinejä lisätyllä rikillä ja ilman, ja voi itse vaikuttaa kuljetuksen ja varastoinnin tuomaan riskiin viinin säilyvyydessä.

Viinin tekeminen ilman perinteisiä apukeinoja vaatii tekijältään tarkkuutta, taitoa ja intohimoista suhtautumista tuotantotilojen puhtauteen. Naturaltuottajat ovat usein pieniä ja omistautuneita työlleen ja filosofialle sen taustalla. Monet viinintekijät ja -viljelijät eivät edes määrittele itseään naturaltuottajiksi termiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Markkinoiden murrosvaiheessa ja kysynnän kasvun myötä myös kehnompia tuotteita on tullut markkinoille. Osa tuottajista varmasti oppii virheistään, mutta naturalviinien maineelle tämä ei ole hyväksi ja kasvaessaan liike on muuttunut hajanaisemmaksi.

Luota ammattilaiseen

Parhaimmillaan naturalviinit ovat persoonallisia, eläväisiä ja moniulotteisia viinejä, jotka herättävät ajatuksia ja kilvoittavat keskusteluun.  Viinejä etsiessä pärjää, kun pitää mielessä vanhat hyvät opit viinin ostamiseen: etsi hyvä kauppias tai ravintoloitsija, joka ymmärtää mieltymyksesi ja luota ammattitaitoiseen myyjään tai sommelieriin viinivalinnasta keskusteltaessa. Kun suunnittelet seuraavaa ulkomaanmatkaa ja haluat tutustua naturalviineihin, hyvänä apuna toimii naturalviinisovellus Raisin ja lukemattomat artikkelit aiheen ympäriltä. Alkuviineihin keskittyneet ravintolat tarjoavat oman kokemukseni pohjalta lähes poikkeuksetta myös maistuvaa ja raaka-ainelähtöistä ruokaa, mikä helpottaa varsinkin suurkaupungeissa vierailua.

Alkuviinit ovat mainio lisä viinihyllyille ja toivottavasti näemme niitä lisää Suomen ravintoloissa ja myös Alkossa. Alkohan rakensi naturalviineille oman tuotekategoriansakin, jonka tunnistaa ruukku- eli amfora-symbolista. Valikoima tosin vielä on kovin vaatimaton ja alkuviinien tuotantomäärät ovat trendikkyydestä huolimatta vain murto-osa maailman viinituotannosta.

Termi ei ole ongelmaton, mutta se antaa enemmän kuin ottaa. Natural-liike tuo mukanaan kirjon persoonallisia tuottajia sekä herkullisia, erikoisiakin viinejä, joihin uppoutua ja ihastua. Viinin ei aina tarvitse maistua tutulta ja turvalliselta, olla kirkasta tai ymmärrettävissä ensikulaisulla. Pienpanimoiden ja olutharrastajien keskuudessa tämä on jo ymmärretty, nyt on viininystävien aika seurata perässä.

P.S. Ota termit haltuun ja kurkkaa myös naturalviini-sanasto!

Lue lisää

Kevään kuplabileet – mätipastaa ja palkittua luomukuohuvaa

Kaupallinen yhteistyö

17.04.2023 Viinilehden toimitus

Ilman lisäaineita, kiitos! 7 x luomuviini-fakta

15.09.2022 Teemu Rinta-Mänty + kuva Shutterstock

Natuvalkkarit: 5 x herkullinen kuorikontaktivalkoviini

18.01.2022 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä