Matkat

5 valintaa: Wien

28.09.2017 Katja Nykänen + Jyrki Vesa + Austrian National Tourist Office / Preusser

Itävallan pääkaupunki on muutakin kuin schnitzeleitä. Wien viettelee biodynaamisilla viineillään sekä uuden sukupolven oluillaan

Itävallan pääkaupunki on muutakin kuin schnitzeleitä. Wien viettelee biodynaamisilla viineillään sekä uuden sukupolven oluillaan.

Ruokamatkailijan runsaudensarvi

Violetteja porkkanoita, punajuurella pinkeiksi värjättyjä oliiveja. Lauantaisin Karlsplatzille pystytettävä ruokatori on iloinen väriläiskä ja jokaisen foodien must-kohde. Pesäpallon kokoiset tomaatit, yrttiniput sekä arabialaismausteet hurmaavat.

Naschmarkt kuhisee jo aamukuudelta. Viereisen kirpputorin myyjät heräävät hitaammin, mutta puoleen päivään mennessä valtava tori on täynnä kaupustelijoita. Alueelta löytyy myös lukuisia ravintoloita ja ruokakojuja.

Egyptistä Itävaltaan muuttanut Omar Lasain on kaupannut kotimaansa herkkuja isänsä jalanjäljissä viidentoista vuoden ajan. Tiskiltä löytyy täytettyjä taateleita, halkaisijaltaan puolimetrisiä vesimeloneja sekä taramaa eli afrikkalaista mätitahnaa. Chilisoosiin kastettu falafel on kerrassaan lyömätön – ei höttöä, vaan rapea päältä ja pehmeä sisältä. Kiireisimpinä päivinä Lasain paistaa tuhansia kikhernepullia. Makeanhimo talttuu pistaaseilla hunnutetulla rullabaklavalla, joka on kaunis kuin koru.

Viereinen koju huojuu luomukasviksista, joita Helene ja Gerhard Ziniel viljelevät Burgenlandin maakunnassa. Syksyisin valikoima täydentyy oman maan marjoilla sekä sienillä. Naschmarkt on instituutio, jota et halua jättää Wienin-reissullasi väliin.

naschmarkt-vienna.com
Karlsplatz, Wien


Superstartti päivään

Lauantaiaamuisin Neubaun kaduilla voi nähdä rastapäitä vaeltamassa Neubaugasselle päin. Kaikilla on sama suunta: Dancing Shivan raakaruokabrunssi.

”Wieniin on rantautunut superfood-buumi. Kelpuutamme kyökkiimme hunajaa lukuun ottamatta vain vegaanisia raaka-aineita”, omistaja Riki Hinteregger vakuuttaa.

Värikkään buffetin antimet ovat paitsi terveellisiä, myös ilo silmälle. Hirssisalaatti höystetään kesäkurpitsalla, paprikalla ja oliiveilla. Porkkanoista, linsseistä ja tattarista leivotaan talon leipää, joka sivellään punajuuritahnalla. Coleslaw pyöräytetään cashewpähkinämajoneesiin ja sitruunat uivat arabialaisessa suolamarinadissa.

Jälkiruoaksi tarjolla on chia-hedelmävanukasta sekä manteli-kookospalloja. Itse tehtyyn granolaan on sekoitettu goji-marjoja ja kaakaohippuja. Ravintolan yhteydessä olevasta kaupasta voi ostaa viemisiä kotiin.

Dancing Shivassa tuopit täytetään luomuhamppuoluella (3,80 € /0,5 l), ja listalta löytyy myös muutama luomuviini. Proseccon sekaan sujautetaan seljankukkaa, laventelia ja ruusunterälehtiä (4,90 € / lasi). Jos edellisilta on venynyt pikkutunneille, kokeile Beauty Wateria. Hintereggerin mukaan ionisoitu vesi yhdessä turvotusta poistavan kurkun sekä hikoilua helpottavan mintun kanssa karkottaa kiperämmänkin kohmelon.

dancingshiva.at
Neubaugasse 58, Wien


Oluiden vallankumous

Johannes Grohs on mies, joka aikoo muuttaa Itävallan olutkulttuurin.

”Aloin ihmetellä, miksi kaikki marketeissa myytävät oluet maistuvat samalta. Miksei humalaa ja mallasta voisi käyttää monipuolisemmin? Märzeneiden aika on ohi!” hän julistaa ja kaataa laseihimme merisuolalla ja timjamilla maustettua pintahiivaolutta. Se on saksalaistyylinen gose, jolla kuulemma hurmataan naiset.

Kun Grohs sai aisaparikseen Alexander Beinhauerin, syntyi hipahtava Beer Store Vienna. Molemmilla on olutsommelierin koulutus. Olohuonemainen olutputiikin ja baarin yhdistelmä ei sijaitse aivan keskustassa, mutta on kotipanijan taivas. Täältä löytyy kaikki, mitä oluen keittämiseen tarvitaan.

”Valikoimissamme on vuodenajasta riippuen 180–260 olutta, joista jokainen tarjoillaan optimilämpötilassa. Kaikkia saa maistaa ennen ostopäätöstä”, Grohs lupaa.

Viisareiden käännyttyä viiteen Beer Store Viennassa korkataan Five O’Clock -pullot. Brittiläisittäin pantu ipa saa makunsa Earl Grey -teestä. Mielenkiintoinen on myös Huell Melon -humaloitu savuolut, joka jäljittelee prosciutton ja melonin makuparia. Iltapäiväoluiden jälkeen matka jatkuu luontevasti viereiseen snapsimuseoon.

beerstorevienna.at
Wilhelmstrasse 23, Wien


Piilotettu puutarha

Sisäänkäynti näyttää tavalliselta kerrostalon porttikongilta. Vaatimattoman julkisivun ei kannata antaa hämätä, sillä sisäpihalla piilee aarre: viinipuutarha on nököttänyt samalla paikallaan jo 1600-luvulta. Sen nykyinen omistaja Ernst Spiegel on luotsannut Weinstube Josefstadia vuodesta 1993.

Alsergrundin kaupunginosassa nousi äläkkä, kun Josefstadin entinen omistaja oli laittamassa tavernan ovea säppiin. Niinpä Spiegelille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä vakioasiakkaasta paikan pyörittäjäksi.

”Vielä viisitoista vuotta sitten suurin osa itävaltalaisviineistä oli juomakelvotonta sokerilitkua. Nykyään valitsemme viinimme lähialueen biodynaamisilta tiloilta”, Spiegel kertoo.

Viinilistaa päivitetään parin viikon välein. Yksi kuitenkin on ja pysyy: Blaufränkisch Selektion (3,80 €/lasi, 22,80 €/plo), jonka rypäleet kasvavat luonnonsuojelualueen helmassa vuorijonon ympäröiminä.

”Blaufränkisch on puhdas yhden rypäleen punaviini, joka saa kypsyessään paljon aurinkoa.  Se tuo makuun paahteisuutta, jota tukee kalkkisen maaperän mineraalisuus.”

Huokeat hinnat houkuttelevat paikalle opiskelijoita ja duunareita. Arvonsa tunteva entinen omistajaleidi asuu yläkerrassa ja käy päivittäin tarkistamassa, ettei keittiössä oiota lihapullareseptin kanssa. Huhtikuun alusta joulukuun puoliväliin palveleva Josefstad on niin sympaattinen, ettei siitä tekisi mieli hiiskua turisteille.

Piaristengasse 27, Wien


Beethovenin viinit

”Beethoven oli suuri viinin ystävä. Hän asui täällä 1810-luvulla ja sävelsi 9. sinfoniansa”, Paul Kiefer esittelee Mayer am Pfarrplatzia, joka on yksi Wienin vanhimmista viinitiloista.

”Vuokrasuhde tosin jäi lyhyeksi, sillä kärttyinen säveltäjä sai isännältään lähtöpassit”, Kiefer nauraa.

Ensimmäiset köynnökset Pfarrplatziin istutettiin vuonna 1683. Kuumat kesät ja viileät yöt luovat ihanteelliset olosuhteet viinin viljelyyn, vaikka tila sijaitsee keskellä vilkasliikenteistä kaupunkia. Tarhoja varjeleva männikkö sekä Tonavaan mutkitteleva joki luovat viinilaaksoon useita mikroilmastoja.

Yli 60 prosenttia tuotannosta on kuivia valkoviinejä. Pfarrplatzilla on ÖPUL-sertifikaatti, joka tarkoittaa luonnonmukaista viljelyä. Jokainen rypäle poimitaan käsin.

”Markkinamme alkavat suoraan viinitilan ovelta: vuosittain valmistamastamme 400 000 pullosta suurin osa jää Wieniin. Myymme viinejä myös Yhdysvaltoihin ja Venäjälle”, Kiefer kertoo ja jatkaa: ”Suomen Alkon listoille pääseminen on yhtä todennäköistä kuin lottovoitto. Mutta jos läpäiset seulan, saat viineillesi laajan levityksen.”

Tarhojen katveeseen katetaan viikonloppuisin terassi, jossa viinien seurana voi särpiä vuoristojuustoja sekä veripalttua. Jos jalka ei nouse viinikukkuloille asti, voit jäädä Pfarrwirt-ravintolan 2 500 vuotta vanhojen kattofreskojen alle ja maistaa rakkaudella loihdittuja jauhelihapihvejä. Vasikkapihvit tarjoillaan rakuunaporkkanoiden sekä krouvin perunamuusin kera.

pfarrplatz.at
Pfarrplatz 2, Wien

P.S. Kurkkaa resepti: Wiener Scnitzel