Hovioikeuden mukaan markettimyynnissä olevien alkoholijuomien etäkaupan kielto on EU-oikeuden vastainen. Viini-lehden kustantaja Juha Berglundin mukaan saman tulee päteä myös viineihin. ”Komissio on ottanut kantaa todeten että nykyisellään etämyynnin kieltäminen olisi syrjivää.”
Helsingin hovioikeus on maanantaina antanut tuomion niin sanotussa Alkotaxi-jutussa. Asiassa oli kysymys virolaisen yrittäjän harjoittamasta liiketoiminnasta, jossa hän myi vuonna 2009 alkoholijuomia internetissä ja kuljetti niitä kotiin suomalaisille asiakkaille.
Yrittäjä oli laiminlyönyt valmiste- ja juomapakkausverojen maksamisen eikä hänellä ollut alkoholilain tarkoittamaa lupaa alkoholijuomien myyntiin Suomessa.
Oikeus katsoi, että väkevien alkoholijuomien vähittäismyyntikielto on luonnollinen seuraus Alkon monopolista ja se totesi, ettei nykymonopolilla ole unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössäkään katsottu olevan unionin sisäistä kauppaa rajoittavia vaikutuksia.
Päätöksessä ei erotettu viinejä muista Alkon vähittäismyyntimonopolin tuotteista. Kotimaisten tilaviinien myynnin katsottiin olevan niin pienimuotoista ja rajallista, ettei kyse ole suomalaisten tuotteiden suosimisesta.
Vapauttava päätös miedoista juomista
Mietojen, korkeintaan 4,7 prosenttia alkoholia sisältävien käymisteitse valmistettujen juomien osalta hovioikeus tulkitsi alkoholilain sisältävän EU-oikeuden vastaisia säännöksiä eikä vastaajaa näin ollen voitu tuomita rangaistukseen niiden maahantuonnista ja kotiin kuljettamisesta suomalaisille kuluttajille.
Hovioikeuden päätöksen mukaan näiden juomien etämyynti on mahdollista saattaa tehokkaan viranomaisvalvonnan piiriin. Sille on mahdollista asettaa samat edellytykset kuin muulle vähittäismyynnille muun muassa sallituista alkoholijuomien myynti- ja toimitusajasta, ikärajojen valvomisesta ja myyntikiellosta päihtyneille.
Käräjäoikeus oli tuominnut marraskuussa 2015 vastaajan 8 kuukauden vankeusrangaistukseen törkeästä veropetoksesta ja alkoholirikoksesta. Hovioikeus hylkäsi syytteen alkoholirikoksesta osittain ja alensi rangaistusta 2 kuukaudella.
Vastaajan asianajaja Petteri Snell kertoo hakevansa valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.
Berglund: Komissio eri mieltä
Viini-lehden kustantaja ja viinien etäkauppaa Suomeen pitkään harjoittaneen Château Carsinin isäntä Juha Berglund sanoo hovioikeuden päätöksen olevan ristiriidassa EU-komission näkemyksen kanssa.
”Komissio on ottanut kantaa todeten että nykyisellään etämyynnin kieltäminen olisi syrjivää. Odotamme että uusi laki vastaa komission asettamia edellytyksiä.”
Uuden alkoholilain luonnoksessa etämyynti kiellettäisiin kokonaan. Etäosto puolestaan sallittaisiin. Etämyynnissä myyjä järjestää kuljetuksen ja lakisääteiset maksut, etäostossa ostaja huolehtii niistä itse ja on näin ollen myös verovelvollinen.
Berglundin mukaan EU-komissio tulkitsee Alkon nykyisen noutopistejärjestelmän olevan etämyyntiä ja siten syrjivän muita toimijoita.
Helsingin hovioikeuden maanantainen päätös otti myönteisen kannan korkeintaan 4,7 prosenttia alkoholia sisältäviin, käymisteitse valmistettujen juomien etämyyntiin. Sen sijaan viinien etäkaupan oikeudellinen asema jäi avoimeksi.
”On tärkeää saada tähän asiaan myös korkeimman oikeuden päätös. Kyse on paljon yhtä tapausta isommasta periaatteellisesta kysymyksestä”, Berglund sanoo.
Lisää aiheesta löytyy muun muassa Verkkouutisten sivuilta.