viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Millainen viini sopii lakritsille?

30.03.2016 Teksti Katri Saukkonen + Kuvat Shutterstock ja Jarkko Virtanen

Lakritsin suosio kasvaa kohisten. Baskeri & Basso -ravintolan sommelier Katrina Laitinen kertoo viinivinkit herkun seuraan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Millainen kumppani lakritsi on viinille?

Lakritsi on aika vaikea etenkin kuiville viineille. Makea lakritsi vaatii viiniltäkin makeutta.

viinilehtifi_sommelier_katrina_laitinen_jarkko_virtanen_309xJos haluaa herkutella lakritsilla, mitä viiniä suosittelet seuraksi?

Esimerkiksi yhdysvaltalaiset zinfandelit tai ikääntyneet, hieman makeat rieslingit voisivat toimia, samoin vanha, oksidoitunut valkoinen riojalainen. Kuohuviini saattaisi yllättää – kokeile vaikkapa cavaa. Jokin yhdistelmä toimii, mutta toisista jää kamala jälkimaku. Sitä ei oikein tiedä muuten kuin kokeilemalla.

Miten tilanne muuttuu, kun lakritsia on käytetty ruoassa?

Yhdistäminen on heti helpompaa. Sitä voi lähestyä miettimällä anista ja fenkolia – niissä on samankaltaisia aromeja kuin lakritsissa. Ruoassa lakritsi on yleensä sivuosassa, ja pääraaka-aine määrittää viinityylin valinnan. Ensin annokselle valitaan rakenteeltaan sopiva viini. Sitten päästään mielenkiintoiseen vaiheeseen eli viinin aromeihin ja niiden ja ruoan yhdistämiseen.

Miten lakritsin aromimaailma istuu viinin aromeihin?

Monissa viineissä on lakritsin aromia, joten aromeiltaan lakritsi ei ole viinille vaikea. Viinivalinnalla voidaan joko tukea ruoan lakritsisia vivahteita tai hakea rinnalle kokonaan uusi maku. Esimerkiksi rieslingin sitruksiset aromit voivat tuoda kokonaisuuteen tietynlaista sitruunalakumaisuutta. Kerran yhdistin rapu-anisrisottoon italialaista lambruscoa – ja yhdistelmä toimi mainiosti.

Mitä viiniä suosittelet lakritsi-crème brûléelle?

Todella makean crème brûléen seuraksi kannattaa valita viini, jossa on kunnolla makeutta. Klassinen makea viini Bordeaux’sta, esimerkiksi Château d’Arche 2007, myötäilee lakritsibrûléen makumaailmaa. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla Philipp Kuhn Rieslaneria vuodelta 2013. Sen hapokkuudella ja kypsällä sitruksisuudella voi yrittää luoda sitruuna-lakritsi-makuparin.

Vinkit antoi ravintola Baskeri & Basson sommelier Katrina Laitinen

Lue lisää

Vau-elämyksiä etsimässä – miten ravintoloiden juomasuositukset syntyvät?

14.02.2024 Venla Rossi + kuvitus Tuomas Kärkkäinen

Matkalla Suomen parhaaksi sommelieriksi

18.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen

TOP 5 parsaviinit – nappaa ostoskoriin nämä!

11.04.2023 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä