viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Raikas ranskalainen pinot blanc

16 / 2015 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Alsace

Arvio

Tämänviikkoinen viinisuositukseni on Pinot Blanc -lajikkeesta valmistettu ranskalainen valkoviini. Sen hedelmäisestä tuoksusta voi aistia esimerkiksi kypsää omenaa ja persikkaa. Tuoksua seuraa kuiva, mutta hyvin hedelmäinen maku. Puhdaspiirteisestä kokonaisuudesta voi erottaa tuoksun aromien lisäksi tuntuvaa sitrusmaisuutta, melonia ja kypsää päärynää. Suutuntumalle antaa eloa raikas hapokkuus, joka kantaa makua hieman suuta supistavaan jälkivaikutelmaan.

Sesonkiherkku parsa viettelee maukkaan risoton ja antaa sille viimeisen silauksen

Raikkaan pinot blanc -valkoviinin voi tarjota monenlaisten vaalealihaisten kalaruokien, äyriäisten tai aromikkaiden kasvisruokien kyytipoikana. Suosittelisin kokeilemaan sitä kuitenkin tällä kertaa kauden herkusta, parsasta valmistetun mehevän risoton kera.

Käytä risottoon vihreää parsaa. Jos parsassa ei ole paksua kuorta voit käyttää sen kuorimatta. Leikkaa parsan tyviosasta kuitenkin muutama sentti pois, jolloin saat ”puumaisen” osan poistettua. Leikkaa parsat noin sentin pituisiksi paloiksi. Pidä parsan nuput erillään. Hienonna reilusti salottisipulia ja pieni määrä valkosipulia. Paloittele myös nippusipulin vihreää vartta.

Kuumenna kattilassa voita ja kuullota salotti- ja valkosipuleita yhdessä risottoriisin kera. Säästä nippusipulin varret. Kun riisi alkaa muuttumaan hieman läpikuultavaksi, lisää joukkoon parsapalat (älä kuitenkaan nuppuja), lorauta joukkoon Pfaffin Pinot Blanc -viiniä ja sekoita.

Aloita kanaliemen lisääminen vähitellen. Lisää nestettä pikku hiljaa ja kerrallaan vain niin paljon että riisi juuri ja juuri peittyy. Muista sekoittaa taajaan.

Kuumenna toisessa kattilassa tai paistinpannulla reilu nokare voita. Lisää sinne säästämäsi parsanuput ja kuullottele ne napakan kypsiksi.

Kun riisi alkaa olla hieman yli ”al dente” -kypsyyden, lorauta joukkoon vastapuristettua sitruunanmehua, lisää hieman pakasteherneitä ja hienontamasi nippusipulin varret. Viimeistele annos runsaalla parmesanraasteella ja rouhaisulla mustapippuria.

Nostele mehevää risottoa lautaselle, aseta parsanuput päälle ja koristele vaikkapa herneenversoilla. Korkkaa raikas Pinot Blanc kyytipojaksi!

Edellisen viikon viinivinkki

False Bayn eksotiikkaa Etelä-Afrikasta

False Bay Chardonnay 2014

Valkoviini Etelä-Afrikka
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä