Viikon viinivinkki

Jacques Lurton Touraine Sauvignon Blanc

27 / 2011 Aki Björklund2

Arvio

Heinäkuun ensimmäisen täyden viikon viinivinkki on raikas, kesäinen, rapsakka valkoviini Ranskan Loire-joen laaksosta. Tuoksuteltaessa viiniä voi siitä erottaa vihreäsävytteisiä aromeja. Tuoksussa on mustaherukkapensasta, nokkosta ja maaperän mineraalisuutta. Keskitäyteläinen maku on lähes kuiva. Siinä on tuoksun aromien lisäksi karviaismarjaa ja vihreää omenaa. Raikas hapokkuus tuo makuun eloisuutta ja kannattaa kokonaisuutta hieman suuta supistavaan ja veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.

Viinin seuraksi

Sauvignon Blanc-lajikkeesta valmistettu valkoviini on erityisen mainio aperitiivi. Se nostattaa reilusti veden kielelle kesäisenä päivänä. Aromikkaana viininä tämä Touraine Sauvignon Blanc toimii myös kesäisten kala- ja äyriäisruokien kyytipojaksi. Tällä kertaa voisi viinille kokeilla parmankinkkuun käärittyä lohta kesäisten vihannesten kera. Poista lohifileestä ruodot. Leikkaa lohifileen paksummasta osasta pitkulainen pötkö. Mausta lohi suolalla, pippurilla ja limen mehulla. Levitä parmankinkkuviipaleet limittäin levyksi esimerkiksi leikkuulaudalle ja raasta viipaleille hieman parmesanjuustoa. Nosta maustettu lohipötkö parmankinkkujen päälle ja kääri lohipötkö kinkkujen sisään. Kuumenna paistinpannu tai grillin parilalevy. Nosta kinkkuun kääritty lohi paistumaan kinkkujen ”saumakohta” alaspäin. Näin käärö pysyy kiinni. Paista joka puolelta rapeaksi. Samalla lohi kypsyy mukavasti käärön sisällä. Kun kaikki pinnat ovat saaneet kauniin värin ja rapeuden, myös lohi on sopivan kypsää. Sen tulee jäädä hieman punertavaksi sisältä. Valmista lisäke pilkkomalla nippusipulia, kukkakaalta ja porkkanaa. Lisäksi voit käyttää tuoreita herneitä. Kuullota porkkanaa ja kukkakaalta, kunnes ne alkavat hieman kypsyä. Lisää nippusipuli ja herneet. Lorauta kermaa ja hauduta kunnes kerma hieman paksuuntuu. Lisää suolaa ja pippuria. Lusikoi lisäkettä lautaselle ja leikkaa lohipötköstä kauniita viipaleita päälle. Nauti raikkaan Lurtonin Sauvignon Blancin ja hyvän mielen kera.

Aiemmat viinivinkit

Paahdettu juustokakku ja moni-ilmeinen portviini

Portugalilainen paahdettu juustokakku on isänpäivän yllätysherkku. Makean Tawny-portviinin mausteisuus, pähkinäisyys ja kuivattujen hedelmien aromimaailma ovat täydellistä seuraa juustokakulle. Katso viikon viinivinkki!

Rapeat tofupuikot ja eloisa venetolainen punaviini

Rapeat tofupuikot ja muheva linssitahna saavat ryhdikkään seuralaisen mehevän marjaisesta ja mausteisen yrttisestä punaviinistä. Yhdistelmä herauttaa miellyttävästi veden kielelle. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.