Viikon viinivinkki

Hattenheimer Pfaffenberg Riesling Kabinett Trocken

18 / 2010 Aki Björklund2

Arvio

Wapun jälkeisen viikon viinisuositukseksi olen valinnut herkullisen kesäisen valkoviinin Saksan Rheingaun viinialueelta. Tuoksuteltaessa viiniä voi sen intensiivisestä, vaikkakin melko hillitystä tuoksusta aistia kypsää hedelmäisyyttä, kuten melonia, aprikoosia ja persikkaa. Siinä on lisäksi sitrushedelmäisiä ja mineraalisia vivahteita. Tuoksua aromeiltaan seuraileva maku on kuiva, mutta reilun hedelmäinen. Keskitäyteläisen viinin suutuntumalle antaa ryhtiä varsin terhakka hapokkuus. Kokonaisuus on miellyttävästi tasapainossa ja herkullinen viini jättää pitkään maistuvan, aromeiltaan erityisesti persikan kiveä muistuttavan jälkivaikutelman – ja nostaa miellyttävästi veden kielelle.

Viinin seuraksi

Parsakausi on parhaimmillaan ja tälle kevään herkulle sopiikin kumppaniksi raikkaan hedelmäiset, puhdaspiirteiset valkoviinit. Tämä Hattenheimerin riesling saakin oivan kumppanin parsa-annoksesta, jossa kevätherkku yhdistyy parmankinkun ja kylmäsavulohen kera. Katkaise parsojen juuresta ”puiseva osuus” pois. Kuori huolellisesti. Hauduta parsat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, mutta varo ylikypsentämästä niitä. Nosta parsat valumaan esimerkiksi keittiöpyyhkeen päälle. Kuumenna paistinpannu ja pariloi kuivalla pannulla kylmäsavulohi- ja parmankinkkuviipaleita, kunnes viipaleista tulee ”rapeita”. Valmista kastike sekoittamalla pehmeään vuohenjuustoon kermaa sen verran että saat kastikkeesta ”lusikoitavan”. Mausta suolalla, pippurilla ja esimerkiksi pienellä lorauksella valkoista balsamietikkaa tai sitruunanmehua. Kokoa annos nostamalla lautasen pohjalle parsat. Aseta näiden päälle pariloidut parmankinkku- ja kylmäsavulohiviipaleet. Lusikoi kastiketta ohuiksi raidoiksi koko annokselle. Nauti maukkaan riesling –viinin kera.

Aiemmat viinivinkit

Paahdettu juustokakku ja moni-ilmeinen portviini

Portugalilainen paahdettu juustokakku on isänpäivän yllätysherkku. Makean Tawny-portviinin mausteisuus, pähkinäisyys ja kuivattujen hedelmien aromimaailma ovat täydellistä seuraa juustokakulle. Katso viikon viinivinkki!

Rapeat tofupuikot ja eloisa venetolainen punaviini

Rapeat tofupuikot ja muheva linssitahna saavat ryhdikkään seuralaisen mehevän marjaisesta ja mausteisen yrttisestä punaviinistä. Yhdistelmä herauttaa miellyttävästi veden kielelle. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.