Viikon viinivinkki

Casa de la Ermita Dulce Monastrell

47 / 2010 Aki Björklund2

Arvio

Tämän viikon viinivinkiksi olen valinnut jännittävän ja hauskan, ”pikkujoulutunnelmaisen” makean punaviinin Espanjasta. Viiniä tuoksuteltaessa voi sen makean herkullisesta, erittäin kypsän mustikkaisesta ja karhunvatukkaisesta tuoksusta erottaa myös maukasta mausteisuutta ja hillottua punaista marjaa. Tuoksun jälkeinen täyteläinen maku on makea ja seuraa tarkasti tuoksun lupaamaa aromimaailmaa. Viinin makea olemus saa reilua ryhtiä pehmeästä tanniinisuudesta ja tuntuvan raikastavasta hapokkuudesta. Intensiivinen kokonaisuus jättää pitkän, viikunaa ja taatelia muistuttavan jälkivaikutelman.

Viinin seuraksi

Tämän maukkaan, markkinoillamme hieman erikoisemman makean punaviinin seuralaisena voisi tarjota vaikka pikkujouluhenkistä jälkiruokaa. Hanki kaupasta (tai valmista itse!!) maukkaita mantelikeksejä. Tätä jälkiruokaa varten voit maustaa mantelikeksit pirskautellen niihin kevyesti valkoista glögiä. Älä kuitenkaan kostuta liikaa, sillä keksien tulisi jäädä hieman rapeaksi, jonka kautta annokseen tulisi raksahtelevaa puremista. Hanki kaupasta säilöttyjä tai pakastettuja hapankirsikoita ja pakastevadelmia. Kuumenna kattilassa tilkkanen voita. Lisää sinne kanelitanko ja muutamia neilikoita. Pyörittele ne voissa. Nostele joukkoon myös valutetut kirsikat ja vadelmat, sekä rusinoita. Lorauta perään täyteläistä punaviiniä ja lusikoi mukaan myös kirsikka- tai vadelmahilloa, kardemummaa, fariinisokeria ja myös muutama tippa balsamiviinietikkaa. Kiehuttele, kunnes neste alkaa olla lähes haihtunut pois. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Nosta annoslautaselle hieman kostutettu mantelikeksi, pyöräytä keksille vaniljajäätelöpallo ja lusikoi koko komeudelle lämmintä kirsikka-vadelmakompottia. Raasta jälkiruoan päälle vielä reilusti valkosuklaarouhetta niin yhdistelmä parantuu entisestään. Viimeistele annos asettamalla kompotin päälle vielä toinen mantelikeksi. Nauti makean Monastrellin kera. Maukasta viikkoa kaikille!!

Aiemmat viinivinkit

Pensasmustikka-burratasalaatti ja kukkaisen hunajainen riesling

Mieto pensasmustikka ja kermainen burrata laulavat samassa äänialassa. Hunajainen balsamicokastike viimeistelee kevätsalaatin suloiset soinnut. Puolikuivan rieslingin persikkaiset ja hunajaisen kukkaiset aromit täydentävät suuntäyttävän burratan ja mustikan yhdistelmää. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.