Viikon viinivinkki

Valkoviini perinteiselle joulukinkulle

19.12.2019 Antti Rinta-Huumo

Joulupöydän kunkku saa arvoistansa seuraa ranskalaisesta gewürztraminer-valkoviinistä.

Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition 2017

Valkoviini, Ranska. 13,99 €

Mehevän hedelmäinen, vienon makea ja suuntäyttävän maukas valkoviini on oiva valinta joulukinkulle ja sopii myös joululaatikoiden seuraan. Viinin maussa on makeutta, mutta kypsän sitruksinen hapokkuus antaa viiniin ryhtiä. Viinin jälkivaikutelma on pitkä ja maistuva.

Ruokasuositus

Paistettu tai grillattu vaalea liha, sekä maustetummat kala- ja äyriäisruoat.

Alkon tuotesivu

Perinteinen joulukinkku

Ainekset

20 annosta

maidoton

15 min + 12 h paistamiseen ja 2–4 vrk sulamiseen

*

noin 12 kg juhlakinkku (esim. tuoresuolattu luullinen kinkku)

*

Kuorrute:

2 dl sinappia

3 munan keltuaista

3 rkl sokeria

1 tl suolaa

*

Pinnalle:

2 dl (ruis)korppujauhoja

(kokonaisia neilikoita)

Valmistusohje

1. Ota joulukinkku huoneenlämpöön noin 10 tuntia ennen paistoa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta, kun kypsennys aloitetaan. Jos kinkku on pakastettu, varaa sen sulamiseen jääkaapissa 2-5 vuorokautta.
2. Aseta kinkku nahkapuoli ylöspäin uuniritilän päälle ja aseta ritilä uunipannun päälle.
3. Kuivaa kinkun pinta paperilla. Työnnä paistolämpömittari (mieluiten digitaalinen) kinkun paksuimpaan kohtaan. Varo työntämästä luuhun saakka.
4. Kaada uunipannulle 2-3 cm kerros vettä. Voit myös valella kinkkua paiston aikana pellille valuneella rasvalla. Lisää tarvittaessa nestettä pellille myös paiston aikana.
5. Paista kinkkua 100–110-asteisessa uunissa kunnes kinkun sisälämpötila on 73 astetta. Paistoaika on 1–1,5h/kg. Jos haluat kinkusta ylikypsän, paista kunnes sisälämpötila on 83 astetta. Lämpötila nousee pari astetta vielä uunista poistamisen jälkeen.
6. Anna kinkun hieman jäähtyä ennen kuorruttamista.
7. Poista kinkusta nahka ja mahdollinen verkko. Halutessasi voit ohentaa rasvakerrosta tai poistaa sen kokonaan.
8. Sekoita kulhossa sinappi, keltuaiset, sokeri ja suola.
9. Sivele seos kinkun pinnalle ja ripottele päälle korppujauhoja. Halutessasi voit painella pinnalle koristeeksi kokonaisia neilikoita.
10. Kuorruta kinkkua uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Muista! Säilytä joulukinkku jääkaapissa kelmulla peitettynä. Viipaloi tarjolle aina vain tarvittava määrä ja pidä kinkkua huoneenlämmössä mahdollisimman lyhyen aikaa.