Viikon viinivinkki

Tomaatti-gryuèrepiirakka ja marjaisen yrttinen rosee

Antti Rinta-Huumo

Tomaatti-gryuèrepiirakassa on muhevasti makuja ja rohkeasti hapokkuutta. Kauden kasvissadon inspiroima piiras saa kaverikseen espanjalaisen roseeviinin. Rehevän marjainen ja terhakka viini muistuttaa kesäistä villiyrttipeltoa ja pehmenee suunmyötäiseksi hapokkaan piiraan seurassa.

Alkon tuotesivu

Tomaatti-gryuèrepiirakka

Tomaattipiiras

Ainekset:
1 esipaistettu piirakkapohja

Täyte:
700 g erilaisia ja erivärisiä lihaisia tomaatteja (esim. häränsydäntomaatti, ruskea tomaatti)
hienoa merisuolaa
150 g gryuèrejuustoa
2 rkl dijonsinappia (kokojyvä)
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl hienonnettua timjamia
200 g varrellisia kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä

Koristeluun:
tuoretta timjamia

Valmistusohje:
1. Tee ensin piirakkapohja. Valmista täyte piirakan paistuessa.
2. Valitse piirakkaan mahdollisimman lihaisia, kiinteitä tomaatteja. Leikkaa tomaatit noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado ne vierekkäin leivinpaperille tai uunipellille ja ripottele päälle suolaa molemmin puolin. Raasta juusto.
3. Kun suola on vaikuttanut kymmenen minuuttia, kuivaa tomaattiviipaleet talouspaperilla. Tomaattien itkettämisen ansiosta piirakkapohja ei vetisty.
4. Levitä sinappi tasaisesti esipaistetulle piirakkapohjalle. Ripottele päälle juusto ja yrtit. Lado itketetyt tomaatit päälle limittäin. Kypsennä piirakkaa 180-asteisessa uunissa ensin 10 minuuttia.
5. Laita sillä välin kirsikkatomaatit varsineen uuninkestävään asiaan ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja ½ tl suolaa. Kun piirakka on paistunut 10 minuuttia, nosta tomaatit uuniin. Kypsennä piirakkaa ja tomaatteja vielä 10 minuuttia.
6. Ota piirakka uunista ja nosta kirsikkatomaattitertut sen päälle. Anna jäähtyä. Koristele tuoreella timjamilla.

Aiemmat viinivinkit

Paahdettu juustokakku ja moni-ilmeinen portviini

Portugalilainen paahdettu juustokakku on isänpäivän yllätysherkku. Makean Tawny-portviinin mausteisuus, pähkinäisyys ja kuivattujen hedelmien aromimaailma ovat täydellistä seuraa juustokakulle. Katso viikon viinivinkki!

Rapeat tofupuikot ja eloisa venetolainen punaviini

Rapeat tofupuikot ja muheva linssitahna saavat ryhdikkään seuralaisen mehevän marjaisesta ja mausteisen yrttisestä punaviinistä. Yhdistelmä herauttaa miellyttävästi veden kielelle. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.