Viikon viinivinkki

Chardonnay & uunikana, uudet perunat ja broccolini

20 / 2024 Antti Rinta-Huumo

Yhden pellin taktiikalla syntyy sesongin rennoin ruoka. Ensin uunin lämpöön pääsee kypsymään tipu. Lado sen seuralaisiksi kevään ensimmäiset uudet perunat ja broccolinit. Kaada lasiin leveää ja isoa jenkkichardonnayta kruunaamaan makukokonaisuus.

Uunikana, uudet perunat ja broccolini

Uunikana

4 annosta
gluteeniton, maidoton, munaton
valmistusaika 30 min + 1 h 15 min kypsennykseen

Ainekset:
1 kokonainen luomukana (1 kg)
1 (luomu)sitruuna
2 rkl + 3/4 dl neitsytoliiviöljyä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
4 salottisipulia
16 pientä uuttaperunaa (esim. siikli)
3 rkl vaahterasiirappia
800 g broccolinia

Valeluun:
oliiviöljyä

Tarjoiluun:
vihersalaattia

Valmistusohje:
1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Pyyhi kana talouspaperilla sisältä ja päältä. Puolita sitruuna ja työnnä puolikkaat kanan sisään. Sido jalat yhteen ja kiinni.
3. Hiero kanan pintaa 2 ruokalusikallisella öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Nosta kana uunivuokaan. Paista 30 minuuttia. Parhaan lopputuloksen saat käyttämällä lihalämpömittaria. Työnnä se koiven paksuimpaan kohtaan, varo osumasta luuhun. Lintu on kypsää, kun mittari osoittaa 74 astetta. Voit kokeilla kypsyyttä myös työntämällä tikun lihaan. Jos ulostihkuva neste on kirkasta, liha on kypsää.
5. Kuori salottisipulit. Laita ne puolen tunnin paiston jälkeen uunivuokaan kanan kanssa. Kaada kanan päälle vaahterasiirappi ja loppu öljy (3/4 dl). Laske uunin lämpö 180 asteeseen. Jatka paistamista 20 minuuttia.
6. Pese perunat ja laita myös ne uunivuokaan. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Valele lintua muutaman kerran paistamisen aikana pannulla olevalla nesteellä.
7. Lisää broccolinit vartin jälkeen ja paista vielä 10 minuuttia.
8. Anna lihan levätä vähintään 10 minuuttia.
9. Tarjoa vihreän salaatin kanssa. Jos kaipaat kastiketta, sekoita turkkilaiseen jogurttiin hienonnettua ruohosipulia ja mausta seos sitruunamehulla.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.