Viikon viinivinkki

Chileläinen valkoviini ja kuubalainen kana

7 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Chileläinen, eksoottisen hedelmäinen valkoviini ja kuubalainen kana ananassalsalla ovat menolippusi etelän lämpöön. Aromaattinen, makean mausteinen viini ja mausteisella mojo-kastikkeella valeltu kana vievät sinut karnevaalitunnelmiin.

Kuubalainen kana, eli mojo chicken ja ananassalsa

Kuubalainen kana, mojo chicken

valmistusaika 1-2 h 30 min
4 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton

Ainekset:
4 kevätkananpoikaa tai 1 (1,4 kg) kokonainen luomukana

Mojo-kastike:
4 valkosipulinkynttä
1 dl korianterinlehtiä
1 pienen appelsiinin mehu ja kuori
1 limetin mehu
1 rkl limetin kuorta raastettuna
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua chiliä myllystä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä

Ananassalsa:
1/2 tuore ananas
200 g kirsikkatomaatteja
2 avokadoa
1 dl korianterinlehtiä
mojo-kastiketta

Lisäksi:
keitettyä riisiä

Valmistusohje:
1. Ota kana huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla.
2. Tee mojo-kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä valkosipulit korianterin, sitrusmehujen, appelsiinin ja limetin raastettujen kuorten sekä mausteiden kanssa. Ota vajaa puolet seoksesta sivuun salsan valmistusta varten.
3. Irrota kanan nahkaa varovasti ja ehjänä rintalihoista. Hiero mojo-seosta lihaan nahan alle. Levitä mojoa kaikkialle nahan pintaan.
4. Kypsennä lintua 175-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 75 astetta (kevätkanapoikia noin 35 min ja isoa kanaa noin 75 min.).
5. Tee ananassalsa. Kuori ananas ja leikkaa pieniksi paloiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja kuutioi avokadot.
6. Yhdistä ananas, tomaatit ja avokado korianterinlehtien ja mojo-kastikkeen kanssa.
7. Tarjoa mojo chicken keitetyn riisin ja ananassalsan kanssa.

Vinkki: Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, kokeile kanan kypsyyttä terävällä tikulla tai veitsenkärjellä. Kana on kypsä, kun tikulla kokeiltaessa reiästä tihkuva lihaneste on kirkasta.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.