viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Portugalilainen leipäkeitto ja Chenin Blanc

9 / 2021 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Coastal Region

Hiihtolomien jatkuessa suosittelen tällä kertaa herkutteluun helposti valmistuvaa, talvisilla keleillä maistuvaa ja mukavasti lämmittävää portugalilaista leipäkeittoa. Se saa seurakseen Etelä-Afrikan lämmössä valmistetun valkoviinin. Chenin Blanc -lajikkeesta valmistetussa viinissä on aavistus suutuntumaa pyöristävää makeutta, mikä istuttaa sen hyvin maukkaasti korianteria ja sitrusta sisältävän keiton ja lisukkeena tarjoiltavan uppomunan seuraan.

Alkon tuotesivu

Portugalilainen leipäkeitto

Portugalilainen leipäkeitto

Ainekset:

Liemi:
2 litraa kana-, kasvis- tai kalalientä (tai vettä)
6 valkosipulinkynttä
½ ruukkua korianteria
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

Yrttiseos:
6 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori raastettuna
1 ruukku korianteria
2–3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Uppomunat:
4 munaa
2 l vettä
1,4 dl etikkaa
suolaa

Tarjoiluun:
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
4 viipaletta vaaleaa juurileipää (eilistä)
mustapippuria

Valmistusohje:
1.Valmista liemi. Laita käyttämäsi neste kattilaan. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella rikki. Laita valkosipulit ja korianterin oksat varsineen liemeen. Lisää oliiviöljy ja pieni ripaus suolaa. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista hiljaa.
2. Tee keiton yrttiseos. Laita 6 kuorittua valkosipulinkynttä, sitruunan kuoriraaste, varsineen silputtu korianteri ja 2 rkl oliiviöljyä tehosekoittimeen. Soseuta karkeaksi tahnaksi, lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Mausta suolalla.
3. Valmista uppomunat. Mittaa vesi, etikka ja ripaus suolaa kattilaan. Lämmitä lähes kiehuvaksi. Riko muna kahvikuppiin. Pyöräytä kattilan veteen kierre ja kaada muna varovasti veteen. Tee samoin lopuille munille. Kypsennä 2–3 minuuttia. Nosta reikäkauhalla liinalle valumaan.
4. Kuori ja leikkaa 2 valkosipulinkynttä ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna reilu loraus oliiviöljyä pannussa. Ruskista leipäviipaleet pannussa, käännä leivät ja lisää pannulle myös valkosipuliviipaleet. Paista, kunnes valkosipuli juuri ja juuri ruskistuu. Nosta leivät ja valkosipulit talteen.
5. Maista lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Siivilöi liemi.
6. Tarjoile leipäkeitto. Laita laakean keittolautasen pohjalle pari ruokalusikallista yrttitahnaa. Nosta lautaselle paahdettu leipäviipale ja sen päälle uppomuna. Kaada lautaselle noin 3 dl kuumaa lientä. Rouhi päälle mustapippuria ja koristele paahdetuilla valkosipuliviipaleilla. Tarjoa heti.

Vinkki: Leipäkeitto on uppomunan kanssa tarjoiltuna illallisen upea väliruoka tai talvibrunssin aloitus. 

Edellisen viikon viinivinkki

Friteerattu made ja pippurinen grüner veltliner

Pratsch Grüner Veltliner 2019

Valkoviini Niederösterreich
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä