Tämän viikon viinivinkki vie saaristofiiliksiin. Tämä kukkaisen sitruksinen, hedelmäinen ja puhdaspiirteisen herkullinen kuohuviini on kuin tehty suomalaisen kalan seuraan. Tyylikkäät kuplat ja niiden korostama hapokkuus tekevät kokonaisuudesta hyvin raikkaan ja ryhdikkään. Viinin kumppaniksi sopii sormin syötävä saaristolaisleipä, joka kruunataan suolatulla siialla ja tillikurkuilla. Tarjoile kevään juhlissa tai nauti pelkistä kuplista aperitiivina.
Alkon tuotesivu
Suolattua siikaa saaristolaisleivällä
4 annosta
25 min + 4 h maustumiseen
Ainekset:
400 g (2-3 kpl) siikafileetä nahkoineen
merisuolaa
Tillikurkut:
6 avomaankurkkua (tai 2 kasvihuonekurkkua)
1 dl tilliä hienonnettuna
1 dl väkiviinaetikkaa
2-3 rkl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria
Sinappimajoneesi:
2 dl majoneesia
2-3 rkl Dijon-sinappia
1 tl currya
Lisäksi:
8 viipaletta saaristolaisleipää
4 tl voita
1 sitruunan mehu
mustapippuria
Valmistusohje:
1. Laita vuoan pohjalle karkeaa suolaa. Aseta siikafileet suolapedille ja peitä kalat kokonaan suolalla. Anna suolaantua 4 tuntia jääkaapissa.
2. Valmista tillikurkut. Kuori kurkut ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita kaikki ainekset kannelliseen kulhoon ja ravista voimakkaasti. Anna mehustua 2 tuntia kylmässä.
3. Ota kalafileet suolasta ja huuhtele kylmän virtaavan veden alla noin 20 minuuttia tai liota kaloja kulhossa runsaassa vedessä ja vaihda vesi 3-4 kertaa.
4. Kuivaa kalat hyvin paperilla. Leikkaa fileet viistosti erittäin ohuiksi viipaleiksi.
5. Nosta siikaviipaleet voilla voideltujen saaristolaisleipien päälle. Valuta pintaan sitruunamehua, ja rouhi mustapippuria myllystä.
6. Sekoita majoneesiin sinappi ja curry.
7. Lisää leipien päälle tillikurkkuja ja sinappimajoneesia.