Viikon viinivinkki

Keskitäyteläinen rhônelainen ja joulukinkku

52 / 2020 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Ranska

Joulupöydän perinteiset pääruoat kinkku ja kalkkuna eivät pidä liian voimakkaista punaviineistä ja useimmiten täyteläinen valkoviini toimisi kinkun kanssa punaista paremmin. Tämä Grenache-, Mourvèdre- ja Syrah -lajikkeista valmistettu, keskitäyteläinen viini on kuitenkin maukas punainen valinta joulupöytään. Aromeiltaan viini tuo mieleen kypsät marjat, maanläheisen muhevuuden ja pippurisen mausteisuuden. Hedelmäisen pehmeässä suutuntumassaan se sopii mukavasti vaalean lihan paahteisen makumaailman seuraan eloisan hapokkuuden viimeistellessä miellyttävän yhdistelmän lihan kanssa.

Alkon tuotesivu >>

Perinteinen joulukinkku

joulukinkku

20 annosta
maidoton
15 min + 12 h paistamiseen ja 2–4 vrk sulamiseen

Ainekset:
noin 12 kg juhlakinkku (esim. tuoresuolattu luullinen kinkku)
*
Kuorrute:
2 dl sinappia
3 munan keltuaista
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
*
Pinnalle:
2 dl (ruis)korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita)

Valmistusohje:
1. Ota joulukinkku huoneenlämpöön noin 10 tuntia ennen paistoa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta, kun kypsennys aloitetaan. Jos kinkku on pakastettu, varaa sen sulamiseen jääkaapissa 2-5 vuorokautta.
2. Aseta kinkku nahkapuoli ylöspäin uuniritilän päälle ja aseta ritilä uunipannun päälle.
3. Kuivaa kinkun pinta paperilla. Työnnä paistolämpömittari (mieluiten digitaalinen) kinkun paksuimpaan kohtaan. Varo työntämästä luuhun saakka.
4. Kaada uunipannulle 2-3 cm kerros vettä. Voit myös valella kinkkua paiston aikana pellille valuneella rasvalla. Lisää tarvittaessa nestettä pellille myös paiston aikana.
5. Paista kinkkua 100–110-asteisessa uunissa kunnes kinkun sisälämpötila on 73 astetta. Paistoaika on 1–1,5h/kg. Jos haluat kinkusta ylikypsän, paista kunnes sisälämpötila on 83 astetta. Lämpötila nousee pari astetta vielä uunista poistamisen jälkeen.
6. Anna kinkun hieman jäähtyä ennen kuorruttamista.
7. Poista kinkusta nahka ja mahdollinen verkko. Halutessasi voit ohentaa rasvakerrosta tai poistaa sen kokonaan.
8. Sekoita kulhossa sinappi, keltuaiset, sokeri ja suola.
9. Sivele seos kinkun pinnalle ja ripottele päälle korppujauhoja. Halutessasi voit painella pinnalle koristeeksi kokonaisia neilikoita.
10. Kuorruta kinkkua uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Muista! Säilytä joulukinkku jääkaapissa kelmulla peitettynä. Viipaloi tarjolle aina vain tarvittava määrä ja pidä kinkkua huoneenlämmössä mahdollisimman lyhyen aikaa.

Edellisen viikon viinivinkki

Uuden-Seelannin Pinot Gris pikkusyötävälle

Stoneleigh Wild Valley Wild Fermented Pinot Gris 2020

Valkoviini Uusi-Seelanti
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Lue lisää