viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Douron kulttituottajan maukas roseeviini

27 / 2019 Antti Rinta-Huumo

Redoma Rosé 2017

Roseeviini, Portugali. 19,99 €

Arvio

Avoin ja melko runsas tuoksu muistuttaa makeasta punaisesta omenasta, mansikkahillosta ja kypsistä vadelmista. Kuiva, mutta hedelmäinen, melko leveä maku toistaa tuoksun aromit. Viinissä on lisäksi kypsää persikkaa, makeaa mausteisuutta ja yrttisiäkin vivahteita. Alun suunmyötäinen maku saa ryhtiä loppumakua kohden kirsikkaisesta hapokkuudesta ja kokonaisuus jättää reilusti kypsää punaista omenaa aromeiltaan muistuttavan, vienon paahteisenkin jälkivaikutelman.

Ruokasuositus

Monikäyttöinen rosee ruokapöytään. Runsaat salaatit, pastat ja selkeämakuinen vaalea liha.

Alkon tuotesivu

Nuotio-bouillabaisse – Mökkinuotiolla valmistuu herkullinen kala-äyriäiskeittokin

Ainekset

noin 600 g kalaa & äyriäisiä (ahvenia, haukea, katkarapuja, tölkkisinisimpukoita)

½ fenkoli

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

2–3 rkl oliiviöljyä

5 dl valkoviiniä

1 tlk kuorittuja tomaatteja

8 dl kalalientä

1 appelsiinin mehu (josta 1 rkl rouilleen)

ripaus sahramia

ripaus mustapippuria

suolaa

*

Rouille:

1 pala vaaleaa leipää (kuivaa)

1 rkl appelsiinimehua

ripaus sahramia

1 iso keltuainen

1 valkosipulinkynsi

2 tl savupaprikaa

1 tl Dijon-sinappia

1 dl oliiviöljyä (mietoa)

Valmistusohje

  1. Tee rouille. Laita kuivahtanut leipäpala kylmään veteen likoamaan.
  2. Purista appelsiinista mehu lasiin ja ota siitä 1 rkl pieneen kippoon. Ripottele kippoon sahrami. Sekoita sahrami ja mehua, kunnes sahrami liukenee.
  3. Purista leipäpalasta vedet pois ja laita tehosekoittimen kulhoon. Lisää sahramiliemi ja loput ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta. Soseuta sileäksi tahnaksi ja lisää öljy ohuena norona. Tarkista rouillen maku ja mausta tarvittaessa lisää.
  4. Perkaa ja paloittele nahattomat kalat.
  5. Suikaloi fenkoli ja kuorittu sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulit.
  6. Kuumenna öljyä padassa nuotiolla ja lisää fenkoli, sipuli ja valkosipulit. Paista hetki mutta älä ruskista. Kun kasvikset alkavat ruskistua, lisää pataan valkoviini. Kiehauta.
  7. Lisää tomaattitölkki, kalaliemi, loput appelsiinimehut ja ripaus sahramia. Jos käytät tölkkisimpukoita, lisää pataan myös niiden säilöntäliemi. Keitä noin 20 minuuttia tai kunnes fenkoli on pehmeää ja tomaatit ovat hajonneet liemeen.
  8. Musta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.
  9. Lisää pataan kalat ja äyriäiset. Sekoita varovasti. Nosta pata pois nuotiolta, kalat ja äyriäiset ehtivät hyvin kypsyä liemessä, vaikka pata ei olekaan enää tulilla.
  10. Tarjoa bouillabaisse-keiton kanssa rouillea. Rouillea sekoitetaan soppaan lautasella antamaan makua ja saostamaan lientä.

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä