Viinivinkit

Valkosuklaamoussekakku + jälkiruokaviini = taivaallista!

Nauti täydellisestä kakkuhetkestä kulttituottaja Kracherin makean jälkiruokaviinin seurassa.

Kracher Cuvée Beerenauslese 2015

Valkoviini, Itävalta. 19,99 €.

Arvio

Avoin, makean leveä ja aromikas tuoksu. Siinä on poikkeuksellisen runsasta kuivattujen hedelmien ja hillotun aprikoosin, hunajan, makeiden mausteiden ja kukkaisuuden aromeja. Suuntäyttävä maku toistaa tuoksun intensiiviset aromit. Viiniä sävyttävät vielä makean nektariinin ja karamellisoidun ananaksen vivahteet. Vaikka maku on suuntäyttävän makea, tekee reilu hapokkuus kokonaisuudesta hyvin tasapainoisen. Viini jättää erittäin pitkän jälkivaikutelman.

Ruokasuositus

Sellaisenaan herkutteluun. Myös aromikkaat hedelmäpiiraat.

Alkon tuotesivu

Aprikoosi-valkosuklaa-moussekakku

Ainekset

1 kakku, noin 16 annosta

munaton

1 h + 12 h hyytymiseen

*

5 liivatelehteä

vettä

1 sitruuna

2 dl aprikoosisosetta (esim. Bonne)

2 dl + 1/2 dl vispikermaa

1 1/2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

*

Valkosuklaamousse:

3 liivatelehteä

vettä

250 g valkosuklaata

2 1/2 dl vispikermaa

1 1/4 dl täysmaitoa

*

Pohja:

50 g voita (suolatonta)

1 sitruuna

1 dl (50 g) mantelijauhetta

1/2 dl (50 g) tummaa ruokokidesokeria

2 tl vaniljasokeria

3/4 dl (50 g) vehnäjauhoja

1/2 tl hienoa (meri)suolaa

*

Koristeluun:

aprikoosia, suolatikkuja, valkosuklaata, lemon curd -tahnaa, marenkia, kukkia

Valmistusohje
1. Valmista pohja. Kuutioi kylmä voi. Pese ja raasta sitruunan kuori.
2. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää voikuutiot. Sekoita käsin nyppien murumaiseksi.
3. Murustele taikina leivinpaperille. Nosta pakastimeen jäähtymään puoleksi tunniksi.
4. Paista 150-asteisessa uunissa 15–25 min, kunnes taikina on kullanruskeaa. Sekoita paiston aikana.
5. Anna jäähtyä hetki, painele lämmin muru leivinpaperin päälle kakkuvuoan pohjalle.
6. Valmista aprikoosimousse. Liota liivatteita kulhossa kylmässä vedessä. Purista sitruunasta mehu (käytä samaa kuin pohjaan). Yhdistä aprikoosisose ja sitruunanmehu.
7. Vatkaa 2 dl kermaa ja sokerit kevyeksi vaahdoksi. Kääntele kerma aprikoosisoseeseen.
8. Kuumenna 1/2 dl kermaa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan kermaan. Anna jäähtyä hetki.
9. Sekoita pari lusikallista moussea liivateseokseen. Kaada seos moussen joukkoon huolellisesti sekoittaen.
10. Kaada mousse pohjan päälle. Hyydytä jääkaapissa useampi tunti ennen valkosuklaakerroksen lisäämistä.
11. Valmista valkosuklaamousse. Liota liivatteita kylmässä vedessä.
12. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Sekoita usein.
13. Vaahdota kerma kevyesti.
14. Kiehauta maito. Lisää puristetut liivatteet kuumaan maitoon ja anna sulaa.
15. Kaada 1/3 osa maito-liivateseoksesta suklaaseen. Jos ainekset erottuvat (leikkaavat), soseuta seos sileäksi sauvasekoittimella. Lisää loput kuumasta maidosta kahdessa erässä ja ylläpidä sama emulgoitunut rakenne. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
16. Lisää kermavaahto suklaaseen. Sekoita tasaiseksi.
17. Kaada mousse kakkuvuokaan aprikoositäytteen päälle.
18. Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
19. Koristele kauniisti.