Sivut

Viini ja ruoka

Kysymys voi kuulua: ”Juonko tämän viinin salaatin, pizzan, hanhenmaksan vai talonmiehen kanssa?” Kun kysymys on viinin ja ruoan yhdistelemisestä, helpointa ja ehkä tavanomaisinta on tehdä valinnat “paikallinen ruoka, paikallinen viini” – periaatteella. Voit yhdistellä ruokia ja viinejä huomioimalla niiden ominaisuuksia: makuja, rakennetta, aromeja. Tällöin on valittavissa kaksi päinvastaista periaatetta: joko ruoka ja viini sisältävät samanlaisia ominaisuuksia ja makuja, jolloin ne tukevat toisiaan, tai sitten viini ja ruoka ovat toisistaan selvästi poikkeavia, jolloin niiden erot korostavat toisiaan.

Olemme nimenomaan kiinnostuneita ruokien ja viinien yhdistelemisestä. Viinit kylläkin eroavat muista juomista, kuten esimerkiksi oluista, sillä oluet eivät muuta juurikaan ruokien makuja eivätkä varsinkaan ruoat oluita. Sen sijaan viinin maku muuttuu ratkaisevasti sen mukaan, mitä ruokaa sen kanssa syödään.

Suurin osa viineistä ei vaadi kumppanikseen ruokaa. Suurin osa viineistä vaatii kuitenkin jonkun ystävän seuraa. Yhdessä nautittu viini on olennainen osa nautintoa ja kokemuksemme mukaan viineistä saa keskustelemalla huomattavasti enemmän irti. Jotta voit todella oppia viineistä, kannattaa vertailla vähintään kahta viiniä rinnakkain. Vasta näin sinulle yksilöityvät viinien monet erilaiset ominaisuudet.

Yhdistelemiselle on olemassa useita koulukuntia. Meikäläisittäin vahvoilla on ollut “klassisten yhdistelmien” käyttö. Meitä on opetettu valitsemaan määrättyjen ruokien kumppaniksi määrättyjen alueiden viinejä. No, nyt sääntöjä ei enää tarvitse noudattaa. Oma maku riittää asiantuntijaksi. Silti kukaan ei juuri koskaan halua tunnustautua asiantuntijaksi ja valita ravintolassa seurueelle viiniä, vaan valintatilanteesta saattaa syntyä usein hieman hankala – jopa kiusallinen.

Jotta ruokien ja viinien yhdistelemiseen tulisi jotain tolkkua, on valitettavasti tarpeellista pyöriä ja hyöriä perusmakujen ympärillä: miettiä makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden ja karvauden välisiä yhteyksiä. Jälleen kerran faktat tulisi erottaa mielipiteistä. Tavoitteenamme viinin ja ruoan yhdistelemisessä on harmonisuuden saavuttaminen. Se tuo mukanaan enemmän kuin hyvän maun suuhun: hyvää mieltä kaikille.