Arvio
Tämän viikon vinkkini on maukas valkoinen itävaltalainen riesling –viini. Tuoksuteltaessa viiniä, voi sen avoimesta ja intensiivisen aromikkaasta tuoksusta erottaa paahteista hedelmäisyyttä, persikan kiveä ja hyvin tuntuvaa mineraalisuutta. Tuoksua seuraava kuiva, mutta runsaan hedelmäinen maku myötäilee tarkasti tuoksun lupaamia aromivivahteita. Siinä on lisäksi hyvin tuntuvaa yrttisyyttä. Hedelmäistä kokonaisuutta ryhdittävä rapsakka hapokkuus tekee suutuntumasta hyvin napakan. Viini jättää pitkään maistuvan, suuta supistavan, mineraalisenkin jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Eloisan rapsakka riesling –viini on monikäyttöinen kala- ja äyriäisruokien seuralainen. Malat Riesling on ehkäpä omimmillaan punalihaisen kalan seurassa. Voit tarjota lohensukuisia kaloja tai sitten paikalliskauppasi valikoimasta riippuen jopa tuoretta tonnikalaa. Ota tonnikala hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mausta kala suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Valmista kastike kuumentamalla pienessä kattilassa nokare voita, johon lisäät lorauksen valkoviiniä, raastettua sitruunankuorta, kapriksia, viipaloituja oliiveja ja tuoretta timjamia. Anna hautua miedolla lämmöllä hiljaa kiehuen. Purista kastikkeeseen sitruunanmehua. Paista kalan (lohi tai tonnikala) pinta rapeaksi kuumalla paistinpannulla voissa. Käännä ja paista vielä pikaisesti toiseltakin puolelta. Nosta uunipellille ja raasta päälle parmesanjuustoa. Kypsennä hetkinen n.160 asteisessa uunissa. Varo kypsentämästä liikaa (varsinkin tonnikala saa jäädä reilusti punertavaksi sisältä). Tarjoa lisäkkeenä vaikkapa sitruunalla maustettua perunamuusia tai risottoa. Nosta kala osittain muusin tai risoton päälle. Valele kastiketta kalalle ja viimeistele annos ripottelemalla lautaselle muutama pisara balsamiviinietikkaa. Nauti Malatin kanssa hyvällä ruokahalulla!