Arvio
Pääsiäisviikon viinivinkki on aromeiltaan varsin mustasävytteinen punaviini Kalifornian auringosta Yhdysvalloista. Viiniä tuoksuteltaessa voi siitä erottaa avointa, paahteisen tummasävytteistä, lähes hillomaisen kypsää marjaista aromikkuutta. Tuoksussa on myös makeaa mausteisuutta ja kahvimaista vivahdetta. Melko täyteläinen maku seuraa aromeiltaan tummasävytteistä tuoksua ja on suutuntumaltaan aluksi hyvin pehmeä. Siinä on tuoksun lupaamien aromien lisäksi maaperän multaisuutta ja tummaa luumua. Suunmyötäisen mehevä kokonaisuus saa ryhdikkyyttä pehmeästä tanniinisuudesta ja paahteisesta mausteisuudesta. Tasainen kokonaisuus jättää hennon yrttisen, jopa hieman suklaaseenkin vivahtavan jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Viikon sesongin mukaan tämä gladiaattori on oiva seuralainen juhlapöytään nostettavien lammasherkkujen seuraan. Voit tarjota viiniä vaikkapa täysin kypsänkin lammasruoan kanssa, sillä viinissä ei ole suuta kuivattavaa tanniinisuutta. Tästä huolimatta ehdottaisin Cycles Gladiatorin seuraan medium-kypsää lampaan ulkofilettä. Tällä kertaa fileen voisi tarjota esimerkiksi täytettynä. Leikkaa file sivusta auki ns. levyksi. Hienonna täytettä varten sipulia, valkosipulia, siitakesientä ja basilikaa. Kuullota öljyssä sipulit ja sienet. Lisää täytteeseen lopuksi basilika. Purista joukkoon sitruunamehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi täytettä ”filelevylle” ja käännä file kiinni. Sido file kiinni langalla tai sulje hammastikuilla. Ota kuumalla pannulla väri lihan pintaan. Sivele pintaan pestokastiketta ja kypsennä miedossa, noin 125 asteisessa uunissa. Anna vetäytyä, poista lanka tai tikut ja leikkaa varovasti reiluiksi viipaleiksi. Tarjoa lisäkkeenä esimerkiksi täyteläistä maa-artisokkapyrettä ja napakaksi kokoonkeitettyä punaviinikastiketta. Voit maustaa kastiketta lisäämällä kokoonkeittovaiheessa joukkoon esimerkiksi puolukka- tai kirsikkahilloa. Maukasta pääsiäisen aikaa kaikille!