Arvio
Tämän aurinkoisen vappuviikon suositus on maukas, chenin blanc –lajikkeesta valmistettu kuohuviini Ranskan Loire –joen laitamilta. Viinissä on avoin ja aromaattisen paahteinen tuoksu. Siinä on pähkinää, positiivisessa mielessä hiivaisuutta ja hyvin kypsää omenan aromia. Kuiva maku on olemukseltaan intensiivinen ja roteva. Kypsän hedelmäinen kokonaisuus myötäilee läheisesti tuoksun aromeja. Siinä on lisäksi päärynää, kukkaisuutta ja makeita mausteita. Reilu hiilidioksidisuus antaa maulle ryhtiä ja kannattaa sitä jopa hunajaiseen jälkivaikutelmaan.
Viinin seuraksi
Aurinkoinen ja varsinkin lämmin vappusää houkuttelee juhlimaan ulos terasseille ja piknikeille. Kun maukkaan kuohuviinin jäähdyttää huolellisesti tarjoaa se mukavaa juhlamieltä ilmapallojen ja vappuviuhkojen keskelle. Kuplivat viinit ovat hyvin monikäyttöisiä juomia, sillä ryhdittävä kuplivuus auttaa niitä viineille ns. hankalienkin ruokien ja raaka-aineiden seurassa. Tämänkertainen Vouvray on maistuvimmillaan hieman täyteläisempien, aromaattisempien ja runsaampien ruokien joukossa. Liian hennot eväät hukkuvat varsin voimakkaan kuohuviinin alle. Kokeile tätä ”perinteisellä menetelmällä” valmistettua Loiren kuohuviiniä vaikkapa lohi-poroleipästen kera. Valmista leipien päällinen seuraavasti. Leikkaa kylmäsavuporoviipaleet erittäin pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös ruohosipulia. Valmista porosta ja ruohosipulista tahna lisäämällä joukkoon smetanaa ja mustapippuria. Tarkista maku. Asettele kylmäsavulohiviipaleet levyksi leivinpaperille siten että ovat hieman limittäin. Levitä porotahna kalaviipaleille. Irrota huuhdellusta basilikasta lehdet ja asettele niitä tahnalle. Kääri koko komeus rullalle ja kääri rulla vielä tiukkaan kelmuun. Anna vetäytyä hieman jääkaapissa. Avaa kelmu ja leikkaa pötköstä mukavia viipaleita. Nosta viipaleet hieman paahdetulle ruisleivälle. Voit halutessasi käyttää myös vaaleaa leipää. Poksauta Vouvray auki ja nauti!
Antti Rinta-Huumo
Viini-lehti¶