Arvio
Espanjalainen syrah-lajikkeesta valmistettu punaviini on valittu tämän pääsiäisviikon viinisuositukseksi. Nuorekkaassa Valcanto Syrah -viinissä on tuhti tummasävytteinen tuoksu. Siitä voi erottaa lähes makeaa hedelmäisyyttä, orastavaa savua, hillomaista marjaisuutta, mausteisuutta ja lämminhenkistä paahteisuutta. Tuoksua seuraa keskitäyteläinen, mehevä ja eloisa maku. Pehmeä tanniinisuus ja herkullinen hapokkuus tekevät viinistä tasapainoisen ja kannattavat makua. Tasainen kokonaisuus jättää hennon pippurisen, tyyliltään maanläheisen ja hieman rustiikkisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Valcanto Syrah-viini sopii mainiosti tämän viikon perinteisen herkun, lampaan seuraan. Viini ei kuitenkaan ole suuntäyttävän tuhti, joten tarjottavan lampaankin kanssa kannattaa olla hieman varovainen. Esimerkiksi perinteiset lampaankyljykset ja paahtopaisti soveltuvat viinin kera mainiosti, kunhan varoo käyttämästä valkosipulia liian ronskilla kädellä. Tällä kertaa ehdottaisin kuitenkin kokeilemaan lampaan ulkofilettä. Lampaan file on yksi helpoimmista – tai ainakin nopeimmista raaka-aineista valmistaa, sillä sitä tarvitsee ”vain käyttää” paistinpannulla. Marinoi fileitä yön yli marinadissa, jossa on öljyä, punaviiniä, hieman siirappia ja reilusti yrttejä. Paista fileet kuumalla pannulla nokareessa voita. Varo kypsentämästä liikaa. Kääri lihat folioon vetäytymään noin 10 min ajaksi. Lisäkkeenä voit tarjota maltillisesti maustettuja, kermaisen meheviä valkosipuliperunoita. Väriä annokseen tuo esimerkiksi maukas paprikapyre. Paahda punaisia paprikoita uunissa grillivastuksen alla. Kun kuori on ”palanut” se on helppo poistaa. Valmista kuorettomasta paprikasta pyrettä voimakkaasti tehosekoittimella soseuttaen. Mausta suolalla ja ”aja” joukkoon lopussa hieman voita. Tarkista maku ja tarjoa mehevän lampaan, perunoiden ja Valcanton kera.