Arvio
Tämän viikon suositus on maukas valkoviini Chilestä – Santa Rita 120 Chardonnay. Chardonnay – lajikkeesta valmistetussa viinissä on kypsän hedelmäinen tuoksu. Siitä voi erottaa melonia, kypsää omenaa ja hentoa paahteisuuden aromikkuutta. Tuoksua seuraava maku on kuiva mutta kypsä, eksoottinen hedelmäisyys antaa maulle tiettyä makeutta. Suunmyötäistä makua napakoittavat reilu sitrusmainen hapokkuus ja mineraalisuus. Melko täyteläinen viini on kokonaisuutena hyvin ryhdikäs. Suorasukaisen hedelmäinen viini kantaa varsin pitkään, hieman suuta supistavaan, pähkinäiseen jälkivaikutelmaan.
Viinin seuraksi
Chardonnay on yksi viinimaailman levinneimmistä lajikkeista. Se viihtyy varsin helposti erilaisissa kasvuolosuhteissa. Samaa voi sanoa viinin käytettävyydestä ruokien kanssa. Chardonnay -viinit ovat hyvin monikäyttöisiä ja helppoja erilaisten ruokien kanssa. Suosittelen tätä Santa Ritaa täyteläisten punalihaisten kalaruokien kanssa. Kokeile vaikka paistettua lohta. Poista fileestä ruodot ja leikkaa siitä mieleisiäsi annospaloja. Paista lohi voissa paistinpannulla. Kokeile paistamista tällä kertaa siten että paistat kalan nahkapuoli alaspäin etkä käännä annospalaa ollenkaan. Lohi kypsyy pikku hiljaa pannulla nahkapuolelta lähtien. Se saa tarkoituksella jäädä hieman mehevän läpikuultavaksi ”lihapinnaltaan”. Tarjoa lisäkkeenä vaikkapa bataattimuhennosta ja kylmää kastiketta, jonka valmistat hienontamalla runsain määrin rucolaa ja sekoittamalla joukkoon smetanaa sitojaksi. Voit lusikoida ”kastiketta” kuuman lohipalan päälle. Nautinnollista viikonloppua!