Arvio
Lokakuun syksyisen viikon nautinnoksi viikon viinivinkkinä on chileläinen Montes Limited Selection Pinot Noir. Viiniä tuoksuteltaessa voi sen aromimaailmasta erottaa maanläheisen muhevia tuoksuja ja paahteisen auringon kypsyttämiä punaisia marjoja. Tuoksu tuo mieleen kypsän kirsikan, karpalon, mansikan ja mustaherukan. Voipa tuoksusta aistia myös orastavia, eläimellisiä vivahteita ja yrttejä. Viinin keskitäyteläinen maku myötäilee tarkasti tuoksun lupaamaa aromikkuutta. Viini on suutuntumaltaan pehmeä, vaikkakin kypsän marjainen hapokkuus puraisee mukavasti maun loppuvaiheessa. Harmoninen kokonaisuus jättää yrttisen mausteisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Ruokasuositukseksi Montesin Pinot Noirelle olen valinnut paistetun vasikanmaksan. Maksan aromikkuus sopii hyvin yhteen viinin orastavan eläimellisyyden ja yrttisyyden kanssa. Maksa on mielestäni varsin aliarvostettu raaka-aine, sillä siitä saa herkullisia elämyksiä – ja todella helposti. Aloita tarjottavista lisäkkeistä. Paistettu, haudutettu sipuli on ehdottoman maukas valinta maksalle. Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa puolikkaat ohuiksi viipaleiksi ja freesaa viipaleet nopeasti pannulla. Alenna lämpöä ja hauduta sipuleita pitkään – jopa tunnin verran. Lisää suolaa ja pippuria. Poista maksasta mahdolliset kalvot ja leikkaa se noin 0,5-1 cm paksuiksi viipaleiksi. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja paista maksaviipaleet hyvin nopeasti pannulla molemmin puolin. Maksa voi jäädä punertavaksi sisältä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun tarjoat maksan ja sipulin mehevän perunamuusin kanssa, et tarvitse paistolientä kummoisempaa kastiketta. Herkullisia hetkiä!