Pia Nisén, Viinilehden Vuoden viini -kilpailujen tuomariston jäsen
”Olen tänä talvena kaivanut esiin perinteiset kotiruokareseptit ja nauttinut mieltä ja kehoa lämmittävistä laatikoista sekä keitoista. Olen kokannut muutaman kerran kotoisan sunnuntain kunniaksi makaronilaatikkoa. Syksyisen Piemonten-matkan tuliaisina avasin laatikon kylkeen dolceton. Kevyt, marjainen punaviini maltillisen pehmeillä tanniineilla sopi herkullisesti yhteen makaronilaatikon kanssa. Suosittelen vahvistamaan makukomboa raastetulla parmesaanilla ja tutulla pomodoro-kastikkeella eli ketsupilla.”
Christina Suominen, sommelier ja Viinilehden pruuvaaja
”Talven ja kevättalven sesonkiin kuuluu skrei eli norjalainen vaellusturska. Kokatessa käytän ehdottomasti koko kalan. Roippeista teen kalaliemen ja siitä voikastikkeen, lisukkeeksi ruskistetulla voilla ja sitruunankuorella maustettua krossiperunaa. Valkoviini olisi eväkkään kanssa maukas valinta (esimerkiksi Alessandro Rivetto Albori Nascetta 2020 Italian Piemontesta), mutta loistava yllättäjä on punaviini Domaine Les Hautes Noëlles Voulez-Vous Gamay Avec Moi? 2021. Ranskan Loiresta tuleva gamay tuoksuu ruhtinaallisen herkulliselta. Huikea hapokkuus jää sopivasti piiloon marjaisuuden alle eikä leikkaa liikaa annoksen harmonista lohtua. Kun viinin tarjoilee 16–18-asteisena, se saa voiman taistella läpi annoksen voisen perunan.”
Aino Tuomikoski, sommelier ja Viinilehden pruuvaaja
”Sesongin yllättävin yhdistelmä on ollut Runebergin torttu ja australialainen Rutherglen Muscat. Tässä on makumaailmoiltaan todella luonnollinen pariskunta. On hykerryttävää löytää kumppani kummallekin tuotteelle, joita ei missään nimessä tule nautittua jokapäiväisessä arjessa. Jälkiruokaviini pelastaa herkutteluhetken, vaikka olisi vähän kuivempikin torttu lautasella.”