Viikon viinivinkki

Zweigelt-rosee ja vihreä basilikarisotto

40 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Syksy on värejä pullollaan, ja niin on tämän viikon viinivinkkikin. Tumman pinkki Zweigelt-rypäleestä valmistettu roseeviini saa kumppanikseen basilikatahnalla maustetun vihreän risoton, johon kirkkaan keltaiset sitruunat tuovat raikasta hapokkuutta. Herkullista värien ja makujen sinfoniaa!

Basilikarisotto

Basilikarisotto

Ainekset:
1 l kasvislientä
2 sipulia
2 varsisellerin vartta
1 + 1 rkl öljyä
3 dl risottoriisiä (Arborio)
2 rkl sitruunamehua
2 dl basilikatahnaa
½ tl suolaa
mustapippuria
(vettä)

Basilikatahna:
2 ruukkua basilikaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl rypsiöljyä
½ tl suolaa

Valmistusohje:
1. Kuumenna kasvisliemi.
2. Tee basilikatahna. Leikkaa basilikat hieman pienemmiksi. Laita kaikki tahnan aineet kannuun ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Puolet tahnasta käytetään risottoon, loppu säästetään seuraavaan päivään.
3. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna varsisellerin varret. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit ja varsisellerit raukeiksi, noin 10 minuuttia.
4. Lisää kattilaan 1 rkl öljyä ja riisi. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes riisi on läpikuultavaa.
5. Lisää kasvisliemi muutamassa erässä ja sekoita ahkerasti. Kun riisi on liki pureskeltavaa, al dente, lisää basilikatahna. Mausta ja tarkista suola. Lisää vettä, jos risotto uhkaa kuivua.

Vinkki! Käytä loppu basilikatahna herkullisen papukeiton viimeistelyyn.

Aiemmat viinivinkit

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.