Mikä tekee Kreikan viineistä erityisiä?
”Yhä useampi viininystävä etsii juuri nyt jotain erilaista ja autenttista. Uskon, että nyt on omaperäisten kreikkalaisten viinien aika. Kotisaareni Santorinin ikivanhat viiniköynnökset kasvavat tuliperäisessä maassa leikattuna korin muotoon, joka suojaa rypäleitä tuulelta ja kuumuudelta. Köynnösten vanhimmat juuret ovat yli 500-vuotiaita, joten tämä on yksi maailman vanhimpia viininviljelyalueita.”
Mitä kreikkalaisia viinejä kannattaisi juuri nyt maistella?
”Rieslingiä rakastavalle suosittelen esimerkiksi Santorinilta kotoisin olevaa mineraalista Assyrtiko-lajiketta tai raikasta ja kukkaista Moschofilero-lajiketta. Assyrtiko pystyy säilyttämään hapokkuutensa myös kuumassa ilmastossa – tärkeä ominaisuus ilmastonmuutoksen keskellä. Santorinin lisäksi kiinnostavia viinialueita ovat Kreeta, Samos, Kefalonia, Tinos ja Naxos. Mantereen puolella kannattaa tutkia Pohjois-Kreikan ja Peloponnesoksen viinejä.”
Millaisia haasteita viinintekijöillä on pienellä saarella?
”Turismi on suurimpia uhkia Santorinin viinintuotannolle. Uusia hotelleja nousee kuin sieniä sateella, ja teemme paljon työtä säilyttääksemme historialliset viinitarhat. Santorinilla on ollut 3600 hehtaaria viinitarhoja, mutta niitä on nyt enää 1200 hehtaaria. Ilmastonmuutoksen takia poikkeukselliset sääilmiöt ovat lisääntyneet. Viime vuonna sadonkorjuu alkoi kaksi viikkoa tavallista myöhemmin kovan pohjoistuulen takia. Monella viinintekijällä ei ole työlleen jatkajaa, ja yksi suurimpia haasteita on saada siirrettyä tietämys viininviljelystä seuraaville sukupolville.”