Vaihda perinteinen rosolli tänä vuonna piirakkaan. Rosolli-juustopiiras on täydellinen yhdistelmä herkullisia juureksia, täyteläistä juustoa ja hapokasta piparjuurikastiketta. Makukokemuksen täydentää täyteläinen, mausteinen ja tumman marjainen punaviini. Maanläheinen ja muheva venetolainen maistuu piirakan jälkeen myös voimakkaiden juustojen aisaparina.
Rosolli-juustopiiras ja piparjuurikastike
Ainekset:
1 iso (200 g) lehtitaikinalevy tai 2 pienempää
Juustotäyte:
250 g mascarpone-juustoa
1 rkl karkeaa Dijon-sinappia
2 rkl omenasosetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
150 g gruyerejuustoa raastettuna
Juurestäyte:
300 g punajuuria viipaleina
300 g palsternakkaa tai perunaa viipaleina
2 porkkanaa viipaleina
2 punasipulia renkaina
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa tai tummaa siirappia
3 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
Piparjuurikastike:
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
2–3 tl piparjuuritahnaa
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria
Valmistusohje:
1. Ota taikina huoneen lämpöön tai jääkaappiin sulamaan hyvissä.
2. Valmista kastike. Sekoita ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin odottamaan.
3. Levitä sulanut taikina leivinpaperille. Kauli taikina hieman isommaksi sekä pituus- että leveyssuuntaan.
4. Sekoita mascarponen joukkoon sinappi ja omenasose. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
5. Levitä mascarponeseos lehtitaikinalle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle puolet juustoraasteesta.
6. Levitä päälle ohuen ohuet (viipalointiin kannattaa käyttää mandolinia) juures- ja sipuliviipaleet. Valuta pinnalle oliiviöljy ja hunaja tai siirappi. Mausta pinta ripauksella suolaa ja mustapippurilla ja ripottele päälle loput juustoraasteesta.
7. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Jäähdytä hieman, tarjoa raikkaan piparjuurikastikkeen ja rapean salaatin kera.