Suomalainen lampaanmaitojuusto on harvinainen herkku, mutta Lähi-idässä ja Etelä-Euroopassa lampaanmaidosta on valmistettu juustoja tuhansia vuosia.
Karuissakin oloissa viihtyvän laiduneläimen raakamaito on voimakasta, joten juotavana se ei maistu, mutta juustojen raaka-aineeksi maito soveltuu erinomaisesti. Esimerkiksi Kreikassa ja Espanjassa lampaanmaitojuustot ovat usein tunnetumpia kuin lehmänmaitojuustot.
Lampaanmaitojuustojen makukirjo vaihtelee miedosta manchegosta rehevään roquefortiin. Välimaastoon jäävät portugalilaisten ylpeydenaihe, kermainen Serra da Estrela, ja kreikkalainen suolaisen kirpeä feta. Nuoret ja kermaiset lampaanmaitojuustot tulevat hyvin juttuun hedelmäisten ja kevyen paahteisten valkoviinien kanssa. Kypsemmät juustot vaativat juomakumppaniltaan luonnetta, joten esimerkiksi pähkinäinen oloroso-sherry on oiva valinta. Luonteikkaat sinihomejuustot vaativat tasapainottavan makean viinin.
Viinisuositus
Rioja on kuulu vivahteikkaista punaviineistään, mutta Espanjan tunnetuimmalta viinialueelta löytyy myös persoonallisia valkoviinejä. Mugan viinitilan kolme kuukautta tammitynnyreissä kypsyneessä valkoviinissä yhdistyvät raikas hedelmäisyys ja hienostunut pähkinäinen aromi. Mugan Blanco on oiva valinta espanjalaiselle manchegolle.