Grilliruoan kanssa kannattaa suosia meheviä, suhteellisen simppeleitä viinejä, joissa on kypsät tai kohtalaiset tanniinit ja raikas hapokkuus. Hyviä vaihtoehtoja löytyy Ranskan Loiren alueen kevyemmistä cabernet frenceista. Ne ovat parhaimmillaan lohen, grillatun kanan ja vuohenjuuston parina. Viineissä on myös voimakasta yrttisyyttä, joten yrttien käyttö ruoassa on suorastaan sallittua. Myös vihreät grillatut vihannekset parsakaalista paprikaan osuvat viinin aromimaailmaan.
Loiren ja Beaujolais’n alueella viljellään feminiinistä Gamayta, joka on Pinot Noirin ja Zweigeltin tavoin punamarjaisen raikas ja kevyen tanniininen lajike. Näistä lajikkeista tehdyt runsaammat viinit toimivat hienosti possun ja muiden vaaleiden lihojen kanssa, kun taas kevyemmät sopivat rasvaisille kaloille.
Luoteisespanjalainen mehevä Mencia ja Italian Piemonten Dolcetto maistuvat grillatun tuoremakkaran ja Välimeren tyyliin maustettujen grillattujen kasvisten parina.
Naturalpunaviinit ja erityisesti niiden alakategoria, nuorena juotava vin de soif, on grilliruokien parina tyylilajeista monipuolisin. Näitä punaviinejä valmistetaan erityisesti edellä mainituilla Ranskan alueilla, mutta myös mm. Espanjan Kataloniassa ja Itävallan Burgenlandissa.
Vinkki! Viilennä kaikkia punaviinejä reilusti, jotta niiden marjainen raikkaus korostuu!
Kokeile näitä
Beatrice et Pascal Lambert Chinon Les Terasses 2020, 21,99 €
”Mainio ja mehukas Cabernet Francista valmistettu ”vin de soif” Loiren laaksosta omaa kulautuskarismaa.”
Boffa Dolcetto d’Alba 2020, 20,42 €
”Tyylipuhdas dolcetto on mehukas, tumman marjainen ja yrttinen pari grillatuille kasvisruoille.”
Penley Estate Echo Sparkling Pinot Noir, 15,90 €
”Persoonallinen, kupliva ja kuiva pinot noir Australiasta on mausteisen marjainen pari grillatulle vaalealle lihalle.”