Tuomariston kommentti
”Hyvä hanaviini on teknisesti laadukas ja tasapainoinen mutta myös monikäyttöinen. Siksi viinien särmikkyys ja luonteikkuus ei tässä kilpailussa erityisesti korostu. Tänä vuonna punaviinikilpailussa oli mukana paljon meheviä viinejä etenkin Portugalista. Monessa punaviinissä oli pientä makeutta, joka pyöristi ja pehmensi makua. Niin kauan kuin makeus ei maistu viinissä läpi, tämä ei ole mielestämme ongelma. Lopullinen kärkikolmikko erottui molemmissa sarjoissa varsin helposti. Pohjois-Venetosta tuleva voittajapunaviini on erittäin vivahteikas. Siitä löytyy makeaa mausteisuutta, kuivattujen hedelmien ja kypsän kirsikan aromeja, jopa nahkaisuutta. Viini on muhevan hedelmäinen mutta myös luonteikkaan vivahteikas ja persoonallinen. Eteläsisilialainen voittajavalkoviini on hennosta makeudestaan huolimatta raikas ja upean tasapainoinen viini. Se hurmaa kukkaisella parfyymisuudellaan.”
Viinilehden Vuoden punainen hanaviini
Viinilehden Vuoden valkoinen hanaviini
Näin valinta tehtiin
Viinilehden Vuoden hanaviinin valintaa varten Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistoivat sokkona 86 punaviiniä ja 60 valkoviiniä, jotka maahantuojat olivat ilmoittaneet kilpailuun. Viinit saivat olla vakio- tai tilausvalikoimasta. Viinit maistettiin ja arvioitiin sokkona mahdollisimman objektiivisesti useassa esikarsintatastingissa, joiden jälkeen valko- ja punaviinifinaaliin ylsi runsaat 20 viiniä kummassakin sarjassa.