Viikon viinivinkki

Puolikuiva pinot gris ja rapeapohjainen sipuligalette

9 / 2022 Antti Rinta-Huumo

Nyt herkutellaan valkoviinillä! Puolikuiva alsacelainen pinot gris pursuaa leveää hedelmäisyyttä, kukkaisuutta ja mausteisuutta. Viinin hento makeus pääsee loistoonsa suolaisen makean sipuligaleten kanssa. Rapsakkapohjainen piirakka ja ranskalainen valkoviini ovat ohittamaton yhdistelmä.

Alkon tuotesivu

Sipuligalette

Sipuligalette

4 annosta, valmistusaika 1 h 30 min

Ainekset:
1 1/2 tuntia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
75 g sulatettua voita
1 tl suolaa
noin 1 dl vettä

Täyte:
50 g voita
noin 800 g sipuleita
3 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua tai 1 rkl tuoretta timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl vahvaa sinappia
75 g parmesaania raastettuna

Voiteluun:
1 muna

Valmistusohje:
1. Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipulit ohuelti, hienonna valkosipuli.
2. Sulata voi valurautapannussa tai padassa. Lisää sipulit. Paista sipuleita ensin 5 minuuttia hyvällä lämmöllä, laske lämpö miedoksi ja kuumenna välillä sekoitellen noin 45 minuuttia, kunnes sipuli hiljalleen karamelisoituu kullanruskeaksi.
3. Mausta sipuli timjamilla, suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita taikina-ainekset keskenään sipulin kypsyessä. Pyöritä taikina palloksi, anna levätä kelmuun käärittynä 1/2 tuntia.
5. Kauli taikina leivinpaperin päällä halkaisijaltaan 35 cm:n pohjaksi. Tee piiraspohjaan kääntämällä ja rypyttämällä parin sentin reuna. Voitele reunat halutessasi munalla.
6. Levitä pohjan päälle sinappi, puolet juustosta ja sipulit.
7. Paista galettea 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.
8. Ripottele loput parmesaaniraasteesta kuuman piirakan pinnalle.

Aiemmat viinivinkit

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.