viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Tarapacá
Kaupallinen yhteistyö

Huippupunaviini ja lammas-sienipata – syksyn kutkuttavin makupari!

Kaupallinen yhteistyö

11.10.2021 Viinilehden toimitus

Rauhassa hautunut, tiivisarominen pataruoka ja mausteinen, voimakas punaviini – täydellinen yhdistelmä! Kokkaa Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019 -punaviinin kylkeen herkullista lammas-sienipataa.

Viña Tarapacá -viinitalon koti on ollut Chilessä, Maipo Valleyn ala-alueella Isla de Maipossa, jo yli 145 vuotta. Andien vuoriston ja Tyynenmeren välissä sijaitsevalla alueella on poikkeuksellisen rikas ekosysteemi, mikä on muokannut myös Tarapacá-viineistä uniikkeja pullotteita. Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019 -viini on mausteinen ja voimakas. Viini siis sopii erinomaisesti riistalle ja perinteisille syksyn liharuoille.

Syysviimaa pakoon

Kun syksyn viileys tunkee sisällekin, on aika kaivaa padat kaapista ja kaataa lasiin lämmittävää punaviiniä. Lammas-sienipata, mallasporkkanat ja kermainen polenta saavat sydämen sykkimään ja mahan kurnimaan. Ruoan mauille täydellinen viini on runsas, tummasävytteinen ja hivenen savuinen Tarapacán cabernet sauvignon.

Lammas-sienipata

Tarapacá

4 annosta
maidoton, munaton
35 min + 8 h kypsymiseen

Ainekset:
4 salottisipulia
1/2 palsternakka
4 potkaa, lammas (tai karitsa)
5 dl olutta, maltaista ja matalasti humaloitua
4 dl lihalientä
1 dl mustatorvisieniä tai suppilovahveroita kuivattuna
1 oksa persiljaa
2 oksaa timjamia
1 rkl siirappia
(suolaa ja mustapippuria)

Mallasporkkanat:
5 porkkanaa
2 tl oliiviöljyä
suolaa
1 rkl kaljamaltaita

Tarjoiluun:
polentaa

Valmistusohje:
1. Kuori salottisipulit ja puolita. Kuori palsternakka ja leikkaa lohkoiksi.
2. Laita lammas-potkat pystyyn pataan. Kaada päälle lihaliemi ja nosta 225-asteiseen uuniin grillivastusten alle paahtumaan ilman kantta noin 15 minuutiksi.
3. Pese porkkanat hyvin, älä kuori. Laita pieneen uunivuokaan ja pyörittele porkkanat öljyssä. Mausta suolalla.
4. Kun potkat ovat ruskistuneet, ota ne ulos uunista. Laita porkkanat uuniin paahtumaan noin 30 minuutiksi. Kääntele porkkanoita kerran kesken paiston.
5. Ota porkkanat ulos, kun pinta on ruskistunut ja kuplii hieman. Jäähdytä ja säilytä tarjoiluun asti kylmässä.
6. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen keskilämmölle tai kiertoilmalle. Lisää loput padan ainekset suolaa ja pippuria lukuun ottamatta lampaiden sekaan. Varmista, että kuivatut sienet jäävät liemen alle. Peitä kevyesti foliolla.
7. Paahda uunissa noin 6-8 tuntia, kunnes potkat ovat niin kypsiä, että liha irtoaa luusta helposti haarukalla kokeiltaessa.
8. Pyörittele kaljamaltaat porkkanoihin ja lämmitä porkkanat 150-asteisessa uunissa.
9. Nosta potkat padasta ja laita pieneen vuokaan. Nosta vuoka uuniin porkkanoiden seuraan.
10. Poista yrttien rangat padasta ja keitä lientä kasaan, kun potkat ovat uunissa.
11. Mausta kokoon keittynyt liemi suolalla ja mustapippurilla ja lisää tarvittaessa siirappi.
12. Valmista polenta paketin ohjeiden mukaan. Kaada polenta tarjoiluvadille, asettele kuumat potkat sen päälle ja valuta liemi potkien päälle. Viimeistele puolitetuilla mallasporkkanoilla.
13. Kaada lasiin Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2019 -viiniä ja nauti täydellisestä makukokemuksesta.

Vinkki: Valmista pata edellisenä päivänä vaiheeseen 8. asti. Jäähdytä potkat liemessä, siirrä jääkaappiin yön yli ja viimeistele ruoka ennen tarjoilua. 

Lähde matkalle ainutlaatuiselle viinitilalle:

Viña Tarapacá – Chilen Isla de Maipon ainutlaatuinen viinitila

Lue lisää

Syvällinen amarone – pruuvissa neljä talvista meditaatioviiniä

25.11.2024 Christina Suominen

Uunilihapullat ja unelma-cabernet

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2024 Viinilehden toimitus

Syksyiseen herkutteluun: hirvipata + Armigero-punaviini

Kaupallinen yhteistyö

14.10.2024 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä