Italian Veneto tunnetaan paitsi punaisista Valpolicellan viineistä ja kuohuvasta proseccosta mutta myös valkoisesta soavesta. Soavella on kaksijakoinen maine: on huikeita, lajikkeiden aromeja ja maaperän ominaispiirteitä tarjoilevia palstaviinejä mutta myös bulkkiviiniä, jota valmistettaessa määrä korvaa toisinaan laadun.
Soaven päälajikkeena tulee käyttää Garganegaa, jonka kotipaikka on Pohjois-Italian Veneto. Kunnianhimoisimmat soavet valmistetaan usein pelkästään Garganegasta. Soaveen saa alueen säädösten mukaan sekoittaa myös muutamia muita lajikkeita, kuten Chardonnayta ja Trebbiano di Soavea, joka tunnetaan myös Verdicchiona.
Soave on monikäyttöinen ruokaviini, sillä se voi olla monen tyylistä ja erilaisille ruoille voi valita sopivimman. Normaaliaikaan poimituista rypäleistä valmistuu puhdaspiirteisiä, aromeiltaan hillittyjä soave-viinejä, jotka soveltuvat herkkäaromisillekin ruoille. Kun rypäleiden annetaan kypsyä pitkään, on tuloksena tiivishenkisempiä, intensiivisemmän hedelmäisiä ja luonteikkaampia, runsaammille ruoille sopivia viinejä. Jos runsashedelmäinen soave pääsee vielä tammitynnyriin, lisääntyvät sen yhdistämismahdollisuudet ruokiin entisestään.
Soave
Lajikkeet: Garganega, myös mm. Trebbiano di Soave (Verdicchio) ja Chardonnay
Aromit: Omena, päärynä, sitrushedelmät, manteli, yrtit, kukkaisuus ja appelsiininkuori. Tammitetuissa paahteisuus ja pähkinät.
Tyyli: Kevyistä ja hillityn aromaattisista runsaan hedelmäisiin ja paahteisen mausteisiin kuiviin valkoviineihin. Myös makeita.
Ikääntyminen: Juo kevyet ja raikkaat nuorena. Runsaammat ja tammitetut monipuolistuvat muutaman vuoden varastoinnilla. Makeat kestävät pitkää varastointia.
Suosi: Kevyemmät salaateille ja aperitiiveiksi – myös äyriäisille ja vaalealihaisille kaloille. Runsaammat ja tammitetut viinit pastan, punalihaisten kalaruokien ja selkeiden vaaleiden liharuokien seuraan.
Lisää ostoskoriisi ainakin nämä viinit: