Täyteläisen samettinen bataattikeitto viimeistellään krutongeilla ja karamellisoidulla pekonilla
Tämä Chardonnay –lajikkeesta valmistettu viini sopii keväisen reippailun jälkeen lämmikkeeksi valmistettavan bataattikeiton kyytipojaksi.
Aloita keiton valmistaminen hienontamalla reilusti salotti- ja valkosipulia. Kuori ja pilko bataatti kuutioiksi, sekä hienonna maun mukaan myös chiliä. Kuullota padassa tai kattilassa tilkassa öljyä ja nokareessa voita sipulit, bataatit ja chili. Lorauta joukkoon hieman valkoviiniä, hunajaa, muutama timjamin oksa ja kanalientä. Voit halutessasi korvata kanaliemen myös kasvisliemellä. Rouhaise joukkoon myös mustapippuria.
Hauduta hiljaa hymyillen kunnes bataatti on pehmeää. Lisää lopussa maun mukaan kermaa. Poista timjamin oksat ja nostele loput ainekset tehosekoittimeen. Soseuta keitto täysin sileäksi. Lisää lientä tai kermaa niin että saat keittoon haluamasi paksuuden. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Pidä lämpimänä.
Kuutioi pekoni pieneksi. Paista pekonit pannulla rapeiksi. Ripottele paistamisen loppuvaiheessa pekoneille hieman sokeria. Kuutioi myös vaaleaa leipää. Kuumenna paistinpannulla reilusti öljyä ja muutama murskattu valkosipulin kynsi. Lisää leipäkuutiot pannulle ja paahda rapeiksi.
Annostele lautaselle kuohkeaa keittoa. Ripottele pinnalle leipäkrutonkeja ja pekonikuutioita. Nauti hyvällä mielellä valkoisen Turning Leafin kanssa.