Viinien harrastaminen ei ole salatiedettä. Hyvään alkuun pääsee jo hallitsemalla keskeisimmät opit.
Viinilehti.fi-sivuston uudessa juttusarjassa käydään läpi viinien harrastamisen perusteet. Liikkeelle lähdetään punaviineistä ja punaisista rypäleistä.
Jancis Robinsonin suurteos Wine Grapes määrittelee 1 368 eri rypälelajiketta. Harrastajalle riittää pienempikin määrä.
Viisi tärkeintä punaista
Cabernet Sauvignon. Keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja melko tanniinisia viinejä. Tunnistaa vahvasta mustaherukkaisesta tuoksusta.
Pinot Noir. Lajike heijastaa kasvupaikkaansa ja on vaativa sen suhteen. Viinejä kevyistä keskitäyteläisiin. Punaisten marjojen aromeja, runsaasti happoja, vähän tanniineja.
Syrah (Shiraz). Viileämmillä alueilla marjaisen pippurisia, melko täyteläisiä viinejä. Lämpimillä alueilla hyvin tuhteja ja mausteisia viinejä.
Tempranillo. Hyvin erilaisia viinejä, joita yhdistää runsas hedelmäisyys. Espanjassa viinit ovat usein pitkään tammitynnyreissä, jonka johdosta ne ovat runsaan paahteisia ja makean mausteisia.
Sangiovese. Valtaosaltaan keskitäyteläisiä viinejä, jotka ovat melko särmikkään marjaisia, yrttisiä ja hennon savuisiakin.
Punaviineihin ja punaisiin rypäleisiin perehdytään syvällisemmin Viini-lehden Viinikoulussa syksyn aikana. Katso koko herkullinen lukujärjestys ja tule mukaan!