Keskeisimmät punaiset rypäleet

Tiedätkö, kuinka montaa eri rypälettä maailmassa viljellään? Vastaus: reippaasti yli 1300. Mutta ei hätää – riittää, että tunnet näistä keskeisimmät.

Nappaa viiniharrastajan perustiedot talteen uudesta juttusarjastamme. Ensimmäisenä esittelyssä punaiset rypäleet.

14.09.2015 Teksti Viini-lehden toimitus + Kuvat Kati Närhi

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

viini_0615_viinikoulu_lasi_pullo_kati_narhi_juttukuva_puolikasViinien harrastaminen ei ole salatiedettä. Hyvään alkuun pääsee jo hallitsemalla keskeisimmät opit.

Viinilehti.fi-sivuston uudessa juttusarjassa käydään läpi viinien harrastamisen perusteet. Liikkeelle lähdetään punaviineistä ja punaisista rypäleistä.

Jancis Robinsonin suurteos Wine Grapes määrittelee 1 368 eri rypälelajiketta. Harrastajalle riittää pienempikin määrä.

Viisi tärkeintä punaista

Cabernet Sauvignon. Keskitäyteläisiä tai täyteläisiä ja melko tanniinisia viinejä. Tunnistaa vahvasta mustaherukkaisesta tuoksusta.

Pinot Noir. Lajike heijastaa kasvupaikkaansa ja on vaativa sen suhteen. Viinejä kevyistä keskitäyteläisiin. Punaisten marjojen aromeja, runsaasti happoja, vähän tanniineja.

Syrah (Shiraz). Viileämmillä alueilla marjaisen pippurisia, melko täyteläisiä viinejä. Lämpimillä alueilla hyvin tuhteja ja mausteisia viinejä.

Tempranillo. Hyvin erilaisia viinejä, joita yhdistää runsas hedelmäisyys. Espanjassa viinit ovat usein pitkään tammitynnyreissä, jonka johdosta ne ovat runsaan paahteisia ja makean mausteisia.

Sangiovese. Valtaosaltaan keskitäyteläisiä viinejä, jotka ovat melko särmikkään marjaisia, yrttisiä ja hennon savuisiakin.

Punaviineihin ja punaisiin rypäleisiin perehdytään syvällisemmin Viini-lehden Viinikoulussa syksyn aikana. Katso koko herkullinen lukujärjestys ja tule mukaan!

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.