Muodin ammattilainen, kolumnisti ja entinen huippumalli Saimi Hoyer on löytänyt metsästä suuren rakkauden ja intohimon – sienet. Syksyisin Hoyer viilettää pitkin metsiä poimimassa sieniä, joita hän esittelee myös ystävilleen ja tuttavilleen.
Hoyer järjestää sienimaistajaisia, joihin hän on saanut inspiraation viinitastingeista. Viini-lehti piipahti Hoyerin kotona Punkaharjulla Etelä-Savossa, jossa tämä kertoi sienisuosikeistaan.
6 x pannuvalmis sieniherkku
Limanuljaska
“Luotaantyöntävästä nimestään huolimatta limanuljaska on herkullinen sieni. Moni vierastaa sitä, mutta lakin limakalvo on helppo nylkeä pois.
Maku on ensin mieto, mutta lopussa on vivahde sitruunaa. Rakenne on herkkutattimaisen pehmeä.
Sopii paremmin paahdettuna voissa kuin öljyssä, eikä se maistu enää hyvältä, jos sitä paistaa liian kauan.
Limanuljaskan kaveriksi sopivat hyvin valkosipuli ja persilja.”
Sikurirousku
“Curryn ja pippurin makuinen sikurirousku sopii erinomaisesti sienimaistajaisiin.
Sillä ei kuitenkaan kannata aloittaa maistajaisia, sillä se voi rajuudessaan jyrätä muiden sienien maut alleen.
Käytän sientä paljon keittiössä sekä tuoreeltaan että kuivattuna.
Se toimii jauheena monen ruoan mausteena.”
Nuijakuukunen
“Nuijakuukunen on minun lempisieneni. Se myös voittaa useimmiten sienimaistajaiset.
Outo, valkoinen tuhkelo näyttää muumipeikolta, mutta maistuu voissa paahtamisen jälkeen kampasimpukalta. Maussa on myös vivahde pähkinää.
Kiinteä rakenne on myös kovin simpukkamainen.
Upea, harvinainen herkku! Täytyy käyttää ehdottomasti, kun liha on vielä valkoinen.”
Känsätuhkelo
“Moni tuntee känsätuhkelon lasten leikeistä: kun sientä polkaisee, siitä pöllähtää iso itiöpilvi. Sientä ei kuitenkaan kannattaisi talloa, vaan pistää poskeen.
Se sopii paahdettuna erinomaisesti leivän päälle ja salaatteihin. Siinä on samoja ominaisuuksia kuin sukulaisessaan nuijakuukusessa, mutta maku on miedompi ja rakenne pehmeämpi.”
Isohapero
“Tykkäään isohaperosta ihan älyttömästi. On sääli, että kun ihmiset juoksevat kantarellien perässä, he polkevat haperoita maahan.
Isohapero on Suomen metsien yleisimpiä ruokasieniä, mutta täysin aliarvostettu.
Haperoiden koko suku on aivan mahtava ja niissä on laaja makuskaala. Isohapero on lihaisa sieni, oikea superherkku.
Raakana se on hivenen kirpeä, mutta pannulla käytettynä maku pehmenee.”
Ukonsieni
“Ukonsienellä on laakea lakki, joka paistetaan voissa ja käytetään pihvin lailla. Toimii myös korppu- tai vehnäjauhoilla leivitettynä.
Sieniä vieroksuvat kylän ukotkin ovat hämmentyneet, miten maukas ja lihaisa ukonsieni on. Kasvaa usein yksittäin teiden varsilla.
Ei häävi kuivattuna, vaan on parhaimmillaan suoraan pihvipannulle heitettynä. Lasten suuri herkku.“