Israelissa valmistettiin viiniä yli 2000 vuotta ennen kuin kreikkalaiset ja roomalaiset toivat viiniköynnöksen Eurooppaan. Viinintuotanto oli huipussaan noin 500 vuotta eKr. eli aikakaudella, jota juutalaiset kutsuvat Jerusalemin toisen temppelin aikakaudeksi.
Tänä päivänä viini on tärkeä osa Israelissa asuvien juutalaisen yhteisöllisyyttä, uskonnollisuutta ja perhe-elämää. Poikalapset saavat ensimmäisen viinisiemauksensa kahdeksan päivän ikäisenä ympärileikkauksen yhteydessä. Jokainen sapatti alkaa viinin siunauksella.
Viini ja uskonto elävät siis Israelissa sulassa sovussa, vaikka poliittiset ja sotilaalliset konfliktit repivätkin maata.
Viini-lehdessä 3/2014 vieraillaan muutamilla israelilaisilla viinitiloilla. Toimittaja ja kuvaaja törmäsivät kierroksellaan muun muassa panssarivaunuihin, ja he joutuivat varomaan tarkka-ampujia hieman aiemmin tapahtuneen ohjusiskun vuoksi.
Yhdellä viinitilalla, Golan Heights Winerylla, he tapasivat tilan uskonnollisen neuvonantajan, rabbi ja viinikouluttaja Shalom Aronzon.
Katso videolta rabbi Shalomin haastattelu Israelin viinimailta. Viinimatkalle luvattuun maahan pääset Viini-lehdessä 3/2014, joka ilmestyy huomenna perjantaina 11.4.2014.