Viinilehden Viinipodin jaksossa 12 matkustamme samppanjan syntysijoille Pohjois-Ranskaan, kalkkikivisten tarhojen ja pitkien kellarikäytävien maailmaan. Vieraana on Master of Wine Essi Avellan, yksi maailman arvostetuimmista samppanja-asiantuntijoista ja kansainvälisesti tunnettu Champagne-alueen tulkki.
Essin suhde samppanjaan on rakentunut vuosikymmenten aikana syvästä kiinnostuksesta, systemaattisesta opiskelusta ja lukemattomista maistetuista viineistä. Hän on seurannut Champagnea läheltä niin suurten talojen kuin pienten viljelijöiden näkökulmasta. Hän on nähnyt alueen murroksen kohti terroir-ajattelua, kestävää viljelyä ja entistä tarkempaa ilmaisua.
Jaksossa kuulemme Essin oma tarinan ja sukellamme samppanjan moniin näkökulmiin – sen alueelliseen identiteettiin, rypälelajikkeisiin ja valmistustapoihin. Keskustelun lomassa maistelemme upeaa vuosikertasamppanjaa, Pol Roger 2018, jonka kautta samppanjan nykypäivän ilme konkretisoituu lasissa.
Puhetta riittää myös samppanjan historiasta, nykytrendeistä ja tulevaisuudesta. Miksi viljelijäsamppanjat kiinnostavat nyt enemmän kuin koskaan? Miten ilmastonmuutos näkyy viinien tyylissä ja rakenteessa? Entä miten kuluttajan kannattaa lähestyä samppanjahyllyä, jos haluaa löytää uusia elämyksiä tuttujen nimien ulkopuolelta?
Jakso on inspiroiva ja syventävä katsaus samppanjan maailmaan – asiantuntevaa, intohimoista ja oivalluksia tarjoavaa kuunneltavaa kaikille kuplien ystäville.