Viinitilojen siivekkäät

Lepakot pistelevät suuhunsa valtavat määrät tuholaishyönteisiä. Monella viinitilalla on alettu panostaa lepakkokantojen hyvinvointiin.

28.10.2025 Satu Rämö + kuva Getty Images

Lepakot viinitarhoilla
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Muutaman gramman painoiset, taivaalla öisin liitelevät ”pienet hiiret” ovat äärimmäisen tärkeitä ekosysteemin osia – myös viinitarhoilla. Lepakot syövät omaan painoonsa nähden valtavat määrät hyönteisiä vuorokaudessa. Monella luonnonmukaiseen tuotantoon keskittyvällä viinitilalla on alettu panostaa lepakkokantojen hyvinvointiin.

Australialaisen New Englandin yliopiston lepakkotutkimuksen mukaan lepakko syö noin kehopainonsa verran hyönteisiä joka yö. Noin sadan lepakon yhteisö pistää yhden yön aikana suuhunsa jopa kilon tuholaishyönteisiä. Jos Australian viiniteollisuus korvaisi keinotekoiset torjunta-aineet lepakoilla, tutkijoiden laskelmien mukaan säästöä tulisi jopa 50 miljoonaa dollaria joka vuosi.

Kakankin voi hyödyntää! Saksalaisella 2Naturkinder-natuviinitilalla lepakot syövät köynnöksille haitallisia ötököitä, ja ruoansulatusjäte kärrätään tarhoille luonnonmukaiseksi meheväksi lannoitteeksi. Viinitilan pét nat -kuohuviini on nimeltään Bat-Nat ja etiketissä koreilee pää alaspäin torkkuva lepakko.

Lue myös

Avaimet pieneen viinikellariin

Viinin kypsytyksessä eli säilytyksessä on oikeastaan kyse viinin hyvin hitaasta pilaantumisesta ja siitä ohikiitävästä hetkestä, kun juoma saavuttaa vivahteikkaan huippunsa. Pienen viinikellarin voi kerätä vaikka vaatekaappiin.

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki: Aloittelijan mieli

Vanhaa zen-buddhalaista elämänohjetta voi mainiosti soveltaa myös viinistä nauttimiseen. Minulle ei ole tärkeää tietää paljon viineistä. Tärkeää on osata nauttia elämästä.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.