Muutaman gramman painoiset, taivaalla öisin liitelevät ”pienet hiiret” ovat äärimmäisen tärkeitä ekosysteemin osia – myös viinitarhoilla. Lepakot syövät omaan painoonsa nähden valtavat määrät hyönteisiä vuorokaudessa. Monella luonnonmukaiseen tuotantoon keskittyvällä viinitilalla on alettu panostaa lepakkokantojen hyvinvointiin.
Australialaisen New Englandin yliopiston lepakkotutkimuksen mukaan lepakko syö noin kehopainonsa verran hyönteisiä joka yö. Noin sadan lepakon yhteisö pistää yhden yön aikana suuhunsa jopa kilon tuholaishyönteisiä. Jos Australian viiniteollisuus korvaisi keinotekoiset torjunta-aineet lepakoilla, tutkijoiden laskelmien mukaan säästöä tulisi jopa 50 miljoonaa dollaria joka vuosi.
Kakankin voi hyödyntää! Saksalaisella 2Naturkinder-natuviinitilalla lepakot syövät köynnöksille haitallisia ötököitä, ja ruoansulatusjäte kärrätään tarhoille luonnonmukaiseksi meheväksi lannoitteeksi. Viinitilan pét nat -kuohuviini on nimeltään Bat-Nat ja etiketissä koreilee pää alaspäin torkkuva lepakko.


