Viinilehden Viinipodi: jakso 11 – Outi Jakovirta Uuden-Seelannin viinien äärellä

Viinilehden Viinipodin jaksossa 11 vierailee viinintekijä Outi Jakovirta, joka on ollut mukana Uuden-Seelannin viinimaailmassa jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

30.10.2025 Samuli Pasanen

Outi Jakovirta
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Viinilehden Viinipodin jaksossa 11 sukellamme toiselle puolelle maailmaa, Uuden-Seelannin viinialueiden vehreisiin laaksoihin ja tuulisille rinteille. Vieraana on viinintekijä Outi Jakovirta, joka on ollut mukana Uuden-Seelannin viinimaailmassa jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Tarina alkaa 1990-luvun lopulla, kun Outin kiinnostus viinintekoon vei hänet Euroopasta Uuteen-Seelantiin. 2000-luvulla hän asettui Martinborough’n kylään ja toimi lähes kymmenen vuoden ajan viinintekijänä arvostetulla Julicher Estate -tilalla, joka tunnetaan erityisesti eleganteista pinot noireistaan. Nykyään Outi työskentelee Hawke’s Bayssa, Uuden-Seelannin aurinkoisella itärannikolla ja pyörittää samalla omaa pienimuotoista viiniprojektiaan, Three Barrel Projectia.

Juttelemme Outin kanssa Uuden-Seelannin eri viinialueista ja niiden ominaispiirteistä. Mitä eroa on esimerkiksi Marlborough’n raikkailla sauvignon blanceilla ja Central Otagon intensiivisillä pinot noireilla? Outi avaa myös sitä, miksi Uusi-Seelanti on viinimaana paljon muutakin kuin vain sauvignon blanc.

Keskustelun lomassa maistelemme tietysti useita maan viinejä, myös Outin omaa Sora Rieslingiä.

Jakso on kiehtova kurkistus sekä Uuden-Seelannin viinien monimuotoisuuteen että suomalaisen viinintekijän elämäntarinaan toisella puolella maailmaa.

Viinipodin vieraana Outi Jakovirta

Lue myös

Avaimet pieneen viinikellariin

Viinin kypsytyksessä eli säilytyksessä on oikeastaan kyse viinin hyvin hitaasta pilaantumisesta ja siitä ohikiitävästä hetkestä, kun juoma saavuttaa vivahteikkaan huippunsa. Pienen viinikellarin voi kerätä vaikka vaatekaappiin.

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki: Aloittelijan mieli

Vanhaa zen-buddhalaista elämänohjetta voi mainiosti soveltaa myös viinistä nauttimiseen. Minulle ei ole tärkeää tietää paljon viineistä. Tärkeää on osata nauttia elämästä.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.