Viinilehden Viinipodin jaksossa 11 sukellamme toiselle puolelle maailmaa, Uuden-Seelannin viinialueiden vehreisiin laaksoihin ja tuulisille rinteille. Vieraana on viinintekijä Outi Jakovirta, joka on ollut mukana Uuden-Seelannin viinimaailmassa jo yli kahden vuosikymmenen ajan.
Tarina alkaa 1990-luvun lopulla, kun Outin kiinnostus viinintekoon vei hänet Euroopasta Uuteen-Seelantiin. 2000-luvulla hän asettui Martinborough’n kylään ja toimi lähes kymmenen vuoden ajan viinintekijänä arvostetulla Julicher Estate -tilalla, joka tunnetaan erityisesti eleganteista pinot noireistaan. Nykyään Outi työskentelee Hawke’s Bayssa, Uuden-Seelannin aurinkoisella itärannikolla ja pyörittää samalla omaa pienimuotoista viiniprojektiaan, Three Barrel Projectia.
Juttelemme Outin kanssa Uuden-Seelannin eri viinialueista ja niiden ominaispiirteistä. Mitä eroa on esimerkiksi Marlborough’n raikkailla sauvignon blanceilla ja Central Otagon intensiivisillä pinot noireilla? Outi avaa myös sitä, miksi Uusi-Seelanti on viinimaana paljon muutakin kuin vain sauvignon blanc.
Keskustelun lomassa maistelemme tietysti useita maan viinejä, myös Outin omaa Sora Rieslingiä.
Jakso on kiehtova kurkistus sekä Uuden-Seelannin viinien monimuotoisuuteen että suomalaisen viinintekijän elämäntarinaan toisella puolella maailmaa.



