Viini & Ruoka 2025 – Viinilehden toimituksen messutärpit

Vuoden viinillisin tapahtuma on jälleen täällä! Kokosimme lempparitärppimme Suomen suurimman ja herkullisimman viini- ja ruokatapahtuman tarjonnasta.

20.10.2025 Viinilehden toimitus

Toimituksen messutärpit
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Viini & Ruoka -tapahtuma kokoaa viinin- ja ruoanrakastajat, kulinaristit ja gastrofiilistelijät saman katon alle Helsingin Messukeskukseen 23.–26.10. ⁠Viinilehden ja Messukeskuksen järjestämä tapahtuma tulvii makunystyröitä hiveleviä kokemuksia, tastingeja, ohjelmaa ja messutarjouksia. Tässä meidän suosikkimme:

Messutärpit kartalla

1. Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailuiden finaalit

Huikeaa ammattitaitoa ja väreilevää kisatunnelmaa voi ihailla Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailuiden finaalissa pe 24.10. näytöskeittiössä klo 12 lähtien. Ilman ravintola-alan ammattilaisia meillä ei olisi hurmaavia lempiravintoloita, kantakahviloita eikä työpaikan ruokalaa. Viimeistään kisakatsomossa ravintola-asiakas oivaltaa, millaisia taikureita kokit ja tarjoillijat ovatkaan ja kuinka monipuolisia taitoja alan ammateissa tarvitsee.

Annukka Oksanen, toimituspäällikkö

 

2. Viihdettä Näytöskeittiöstä

Kun viinien tutkailuun kaipaa taukoa, on Näytöskeittiö mitä parhain osoite. Mikähän siinä onkin, että toisten kokkailuja on ihan huikeaa seurata! Joka vuosi ohjelmistosta löytyy huippukiinnostavia viini- ja ruokakirjailijoita, joita Näytöskeittiön upea juontaja Linnea Vihonen haastattelee mukaansatempaavasti kokkaamisen ohessa. Ohjelmaslotit ovat mukavan ytimekkäitä, ja pikakokkauksen herkullisia tuotoksia pääsevät nopeimmat yleisöstä maistelemaan.

Vuoden 2025 ohjelmistosta laitan omaan kalenteriini ylös ainakin nämä slotit: Markus Hurskainen – Leipurin vuosi (la klo 12), Iman ja Leena – Arkisafkaa 2 (la klo 16), Sikke ja Lieminen Toscanassa (la klo 17) ja Saku Tuominen – Viinistä pastaan (su klo 14).

Saku Tuomisen esitys on osa Viinilehden tuoreinta lokakuun numeroa, sillä hän kokkaa näytöskeittiössä yhden lehteen tekemistään pastoista. Olin mukana kuvaustiimissä, kun kuvasimme lehden annoksia, ja voi pojat, miten yksinkertaisuus voikaan toimia niin täydellisesti! Lämmin suositus siis liittyä seuraan ottamaan oppeja pastan saloihin.

Näytöskeittiö toimii myös sykettänostattavana kisa-areenana, sillä siellä käydään Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailut (to klo 12–16 ja pe klo 12–18) sekä riemastuttavan hauskat Rypäleenpoljennan SM-kisat (la klo 19). Maailmanluokan meininkiä luvassa.

Satu Salmitie, AD

 

3. Suosikkiravintoloiden Piazza

Yksi viime vuoden Ruoka & Viini 2024 -tapahtuman vetonauloista oli messualueen Piazza huippuravintoloineen.

Tänä vuonna helsinkiläisravintoloista Piazzalla vierailevat supersuosittu kreikkalaisravintola Le Grec, pilvenpiirtäjän katolta maankamaralle laskeutuva Bisoubisou sekä rennolla italialaisella otteella kokkaavat Osteria dei Gusti ja Osteria dei Mancini. Jälkiruokatarjoiluista vastaa käsintehdyistä premiumsuklaistaan tunnettu Chjoko, ja Porvoosta Piazzalle kurvaa hehkutettu tähtiravintola Vår.

Aloituspäivän messuillalliseni taitaa pitää sisällään Bisoubisoun tonnikalacrudon, Vårin peuratartarin metsäsienillä, Osteria dei Gustin/Mancinin tryffelirisoton sekä Chjokon rosmariini-pekaanisuklaadonitsin. Lounaaksi käyn huitaisemassa Le Grecin flatbreadin mustekalalla. Ravintoloiden vieressä nököttää viinibaari, josta voi ostaa jokaiselle Piazzan annokselle sopivan viinin.

Ravintoloiden Piazza-menut löytyvät täältä.

Iina Thieulon, päätoimittaja

 

4. Skumppajoogaa ja sokkotastingia

Minua houkuttelee tänä vuonna messuilla kovasti uusi hyvän elämän messualue Syö & Voi Hyvin.

Bongasin ohjelmasta mm. Ellimaija Leppäsen ja Liisa Westerbergin KakkuBattle-kisan (la 25.10. klo 15), jossa molemmat leipurit loihtivat omat leivonnaisensa samasta teemasta. Suklaan ystävänä ilahduin myös Kirsi Hyytiäisen Suklaa yllättää -ohjelmanumerosta (la 25.10. klo 17). Siellä saamme kuulla muun muassa, miten suklaa sopii viinin kaveriksi.

Yksi ehdoton juttu messuilla on Viinilehden Viinipodin sokkoviinimaistelukilpailu (la 25.10. klo 18). Tässä rennossa kisassa Viinipodin isännät Samuli Pasanen ja Jonas Sahlberg maistelevat ja arvuuttelevat viinejä muiden kilpailijoiden kanssa. Kisaan voi muuten ilmoittautua kuka tahansa! Paikkoja on rajoitetusti ja lipun voi hankkia täältä.

Sunnuntaina minua houkuttelisi liittyä mukaan skumppajoogaan (su 26.10. klo 12-12.30). Saga Yogan joogaohjaaja Anna Parviainen vetää rentouttavan joogan, jossa yhdistyvät lempeä liike ja kupliva ilo. Tämä kuulostaa aika täydelliseltä startilta messujen viimeiselle päivälle.

Heidi Kleemola, tuottaja

Katso koko ohjelma tapahtumasivustolta.

 

 

 

 

Lue myös

Avaimet pieneen viinikellariin

Viinin kypsytyksessä eli säilytyksessä on oikeastaan kyse viinin hyvin hitaasta pilaantumisesta ja siitä ohikiitävästä hetkestä, kun juoma saavuttaa vivahteikkaan huippunsa. Pienen viinikellarin voi kerätä vaikka vaatekaappiin.

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki: Aloittelijan mieli

Vanhaa zen-buddhalaista elämänohjetta voi mainiosti soveltaa myös viinistä nauttimiseen. Minulle ei ole tärkeää tietää paljon viineistä. Tärkeää on osata nauttia elämästä.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.