Saksan viinialue Baden tunnetaan lämpimästä ilmastostaan ja erityisesti kypsän marjaisasta spätburgunder- eli pinot noir -punaviinistään. Mutta tämän maan eteläisimmän viinialueen sisällä piilee yhdeksän ala-aluetta, joista yksi on Ortenau.
Ortenau sijaitsee Baden-Württenbergissä Badenin pohjoisosassa, aivan Alsacen rajan tuntumassa. Alueen itäpuolella kohoaa Schwarzwald eli “musta metsä”, jonka viilentävä vaikutus tuo kaivattua tasapainoa muuten aurinkoiseen ja lämpimään kasvukauteen. Tämä ilmastollinen etu selittää, miksi juuri täällä Riesling menestyy poikkeuksellisen hyvin.
Vaikka Spätburgunder on edelleen tärkeä rypäle myös täällä, vaaleat rypälelajikkeet, kuten Weissburgunder ja Grauburgunder osoittavat, että alueen viileämmät mikroilmastot ja mineraalipitoiset maaperät sopivat erinomaisesti raikkaiden ja vivahteikkaiden valkoviinien tuotantoon.
Badenin paradoksi
Badenilla on kaksi ongelmaa, jotka ovat pitkään varjostaneet sen imagoa laatutietoisten kuluttajien silmissä. Ensinnäkin alue on valtava, noin 400 kilometriä pohjoisesta etelään. Näin ison alueen sisällä mikroilmastot, maaperät ja viinityylit vaihtelevat merkittävästi. Toiseksi Baden on historiallisesti ollut suurten osuuskuntien hallussa, mikä on johtanut tasalaatuiseen ja jokseenkin persoonattomaan massatuotantoon.
Ortenau on kuitenkin poikkeus sääntöön. Täällä toimii useita laadukkaaseen ja kunnianhimoiseen viininvalmistukseen keskittyviä pientuottajia, joista monet eivät ole kuullutkaan. Tässä neljä kiinnostavinta viinitilaa:
Schloss Neuweier

Neuweierin kylässä sijaitseva Schloss Neuweier on paitsi vaikuttava historiallinen linna, mutta myös yksi alueen kunnianhimoisimmista viinitiloista. Tilan viinintekijä Robert Schätzle näyttää sympaattisesti hieman hullulta tiedemieheltä, mutta hän tuntee paikalliset tarhat ja maaperät kuin omat taskunsa.
Schätzlen tyyli yhdistää klassiset, aromaattiset rieslingit ja kokeellisemmat projektit, kuten alueella harvinaiset pet-nat -kuohuviinit ja vermutit. Viinit ovat sekä vietteleviä että teknisesti tinkimättömiä – täydellinen osoitus siitä, että perinteitä voi kunnioittaa modernilla otteella.
Weingut Andreas Laible

Jos et ole kuullut Andreas Laiblesta aiemmin, niin ota muistiinpanovälineet esiin. Viinintekijän mukaan nimetty tila on pysytellyt pitkään valtavirran tutkan alapuolella, mutta nousee pikkuhiljaa yhdeksi Saksan kuumimmista nimistä.
Laiblen valkoviinit, erityisesti riesling, ovat todella puhdaspiirteisiä, linjakkaita ja mineraalisia. Ja suolaisia! Ortenaun alueen valkoviineissä punaiseksi langaksi osoittautui hyvin omaleimainen suolaisuus, joka toi mieleen margarita-cocktailin suolaisen reunuksen. Laiblen viinit ilmentävät hienosti Ortenaun terroiria ja ovat tyyliltään lähes puritaanisen elegantteja. Tämä on viinitila niille, jotka etsivät viinistä rakennetta ja tietynlaista viileää jännitettä.
Weingut Franckenstein
Weingut Franckenstein tarjoaa kiinnostavan näkökulman tarhaviinien maailmaan. Tilan tyyli on hienostunut ja elegantti, ja sekä valko- että punaviinit ovat viimeisteltyjä mutta myös hyvin persoonallisia.
Erityisen kiinnostavaa on vertailla viinejä eri tarhoilta. Esimerkiksi kauniin juovikkaasta gneiss-maaperästä tuleva riesling luo lasiin selkeää rakennetta, limettiä ja myös alueelle tyypillistä suolaisuutta.
“Schwarzwaldin metsä puhaltaa viinitarhoille viileää ilmaa öisin, mikä tuo kaivattua vaihtelua lämpötilaan. Myös graniitti- ja gneissimaaperät tuovat oman mausteensa. Ortenaun viinit eivät ole pelkkää akkuhappoa, vaan hedelmä on hieman pehmeämpi kuin muilla Saksan alueilla, hentoa suolaisuutta unohtamatta. Se on Ortenaun signatuuri”, kertoo Offenburgin kaupungissa sijaitsevan Franckensteinin viinintekijä Stefan Huschle.

Weingut Markgraf von Baden
Weingut Markgraf von Baden on yksi Saksan historiallisimmista viinitiloista. Durbachin kylässä sijaitsevan tilan tunnetuin tarha on Klingelberg, jonka mukaan alue on saanut harvinaislaatuisen erikoisluvan kutsua rieslingiä synonyymillä klingelberger.
Tarina kertoo, että Riesling tuotiin Klingelbergin tarhalle ensimmäisenä alueella. Paikallisen kertoman mukaan kyseessä oli nerokas pr-tempaus. Kun Rieslingiä istutettiin tarhalle, sen ympärille asetettiin yövartijat, jotta paikalliset eivät varastaisi pistokkaita. Vartijoiden asettaminen viinitarhalle kiinnitti tietysti huomiota. Vartijat kuitenkin ”unohtivat” yövuoronsa ja pistokkaita käytiin yön hiljaisuudessa napsimassa. Näin Riesling, tai Klingerlberger, levisi tehokkaasti koko Ortenaun alueelle.
Nykyään tila tuottaa linnan kellarissa klassisia ja tasapainoisia rieslingejä, joissa yhdistyvät pioneerihenki ja tekninen osaaminen. Klingelberger-nimi tuo viineihin ripauksen paikallista ylpeyttä ja identiteettiä. Hauska yksityiskohta: jos Saksa olisi kuningaskunta, niin viinitilan omistaja Bernhard Prinz und Markgraf von Baden voisi hyvinkin olla maan kuningas.
Näin pääset Ortenauhun
Ortenaun alueelle on helppo matkustaa. Frankfurtin lentokentältä pääsee sujuvasti Offenburgin kaupunkiin, joka toimii erinomaisena tukikohtana alueeseen tutustumiseen. Matka lentokentältä kestää noin 2,5 tuntia ja se on vaivaton yhteys suoraan viinitarhojen sydämeen.
Olitpa sitten rieslingin, burgunderien tai ihan vaan historian ystävä, Ortenau tarjoaa Saksan viinialueista yhden kiehtovimmista ja persoonallisimmista elämyksistä.