Ratafia on Champagnen väkevä yllättäjä

Ratafia syntyy tuoreesta rypälemehusta, joka väkevöidään alkoholilla. Lue tästä, minkä kanssa ratafiaa kannattaa kokeilla.

14.04.2025 Teksti Essi Avellan

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Ekologisuuteen kuuluu raaka-aineen käyttö kokonaisuudessaan ilman hukkaa. Ratafia Champenois, eli Champagnen alueen mistelle vastaa tähän trendiin. Kuten muutkin mistellet, se syntyy tuoreesta rypälemehusta, joka väkevöidään jollain alkoholilla.

Ratafia väkevöidään marc de champagnella tai fine de champagnella. Ensin mainittu väkevä alkoholi on tislattu käymisen ja puristuksen jälkeen talteen otetusta rypälemäskistä, kun taas jälkimmäinen syntyy tislatusta ylijäämäviinistä.

Ratafia Champenois sai appellaatio-luokituksen vuonna 2015. Sen jälkeen tuottajamäärät ovat moninkertaistuneet, ja ratafiaa on alkanut näkyä ravintoloiden listoilla samantyyppisten pineau de charentesin ja macvin du juran ohella.

Katolla kypsyvä ratafia

Tuotantoalue ja käytössä olevat rypäleet ovat samoja kuin Champagnessa muutenkin. Eroja ratafian tyyleihin syntyy erityisesti väkevöintiin käytetyn alkoholin avulla, sillä fine on marcia huomattavasti puhtaamman ja hienostuneemman makuista.

Alkoholeja tai valmiita ratafioja on myös voitu kypsyttää erilaisissa astioissa hyvinkin pitkään, mikä on omiaan kehittämään niin väriä kuin aromien kirjoa. Esimerkiksi Famille Moussé kypsyttää meunier-ratafiaansa erikoispullossa kahden vuoden ajan viinitilan katolla, siitä viinin lempinimi ’rooftafia’.

Myös Henri Giraud tunnetaan Ratafia de Champagnen huippunimenä. Tila valmistaa ratafiansa Aÿn grand cru -kylän pinot noir -mehusta ja fine de champagnesta. Sekoittamista seuraa monen vuoden solera-tyyppinen kypsytys Champagnen alueen oman tammimetsän, Argonnen, tynnyreissä. Muita intohimoisia ratafian tuottajia ovat esimerkiksi Egly-Ouriet, Dumangin J. Fils ja Famille Moutard.

Ratafiat ovat upeita juustoviinejä

Näissä väkevöidyissä viineissä alkoholia on tyypillisesti noin 18 prosenttiyksikköä ja sokeria yli 110 grammaa litrassa. Siten ne ovat upeita juustoviinejä.

Kokeile ratafioja esimerkiksi pehmeiden ja voimakkaiden juustojen, kuten maroilles’n, tai erilaisten sinihomejuustojen seurana. Kuplivan samppanjan kompastuskiviä ovat makeat jälkiruoat, mutta ratafian avulla aterian saa kunnialla päätökseen paikallisen viinin kanssa.

Ratafia pääsee oikeuksiinsa myös niin suklaisten tai pähkinäisten jälkiruokien kuin mausteisten kakkujenkin rinnalla.

Lue myös

Avaimet pieneen viinikellariin

Viinin kypsytyksessä eli säilytyksessä on oikeastaan kyse viinin hyvin hitaasta pilaantumisesta ja siitä ohikiitävästä hetkestä, kun juoma saavuttaa vivahteikkaan huippunsa. Pienen viinikellarin voi kerätä vaikka vaatekaappiin.

Jaakko Heinimäki

Jaakko Heinimäki: Aloittelijan mieli

Vanhaa zen-buddhalaista elämänohjetta voi mainiosti soveltaa myös viinistä nauttimiseen. Minulle ei ole tärkeää tietää paljon viineistä. Tärkeää on osata nauttia elämästä.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.