”Minulle viininteko on taidetta – ja mitä enemmän värejä, sen kauniimpaa. Castello di Gabbianon lukuisat tarhat, terroirit ja rypälelajikkeet tarjoavat minulle upean väripaletin, jolla voin luoda taidettani eli mahdollisimman erilaisia viinejä”, sanoo talon viinintekijä Federico Cerelli.
Castello di Gabbianolla on eri puolilla Toscanaa 149 hehtaaria tarhoja, joista 85 prosenttia kasvaa Sangiovesea. Muut talon viljelemät lajikkeet ovat Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Petit Verdot, Colorino ja Malvasia.
Sangiovese on alueen kuningaslajike. Se tunnetaan upeasta hapokkuudestaan, kirsikkaisesta marjaisuudestaan ja ryhdikkäästä tanniinisuudestaan.
”Sangiovese on myös oikukas lajike, joka ilmentää enemmän terroiriaan kuin lajiketyypillisiä ominaisuuksiaan. Sen köynnökset tuottavat kasvupaikasta riippuen todella erilaista viiniä. Hyvän sangiovesen tekeminen vaatii maaperän hyvää tuntemusta.”
Kaksi kolmasosaa Castello di Gabbianon tarhoista sijaitsee Chianti Classicossa, jonka kalkkikivinen maaperä antaa viineille luonnetta ja mineraalisuutta. Cerellin mukaan alueen maaperän tärkein elementti on kuitenkin vettä varastoiva savi.
”Köyhä maaperä tuottaa kauniisti ikääntyviä viinejä. Siksi köynnöksen pitää vähän kärsiä tarhoilla ja pakottaa juurensa syvälle maaperään.”
Sangiovese ei ainoastaan ikäänny kauniisti. Se tarvitsee aikaa kehittyäkseen.
”Ikäännytämme kaikki Gabbianon viinit omassa kellarissamme ja tuomme ne markkinoille vasta kun ne ovat kypsyneet nautittaviksi. Kaupan hyllyltä löytyvä viinimme on siis aina valmis avattavaksi. Toki viiniä voi varastoida pidempäänkin.”
Ruokapöytään luodut viinit
Toscanan aromikkaat ja ryhdikkäät punaviinit rakastavat ruokaa.
”Meille viini on osa ateriaa. Monipuolinen sangiovese taipuu niin arkeen kuin sunnuntaipäivälliselle”, Cerelli sanoo.
Castello di Gabbiano Chianti Classico edustaa klassista chianti classicoa, eleganssin ja karheuden hurmaavaa tasapainoa. Raikkaan hedelmäinen ja mehukkaan tanniininen viini on 90-prosenttinen sangiovese.
”Merlot on hyvä pari sangioveselle, siksi käytämme sitä vähän myös chianti classicossamme. Merlot antaa viiniin pehmeyttä ja nautittavuutta, sillä etenkin nuori sangiovese on hyvin kuiva.”
Cerelli suosittelee talon chianti classicoa lasagnen, liharagun ja vaikka pizzan seuraan.
Gabbiano Dark Knight on viinitalon kunnianosoitus Toscanan kukkuloiden tummille ritareille: Cabernet Sauvignonille, Merlot’lle ja Sangioveselle. Kolmen lajikkeen blendin rypäleet kerätään talon vanhimmilta tarhoilta.
”Elegantti ja monimuotoinen viini nauttii juustojen ja leikkeleiden seurasta, mutta se toimii upeasti myös suklaakakun kanssa! Bitterinen tumma suklaa tuo hienosti ritarin tummat aromit esiin.”
Vanhan ja uuden maailman tyylien välillä tasapainottelee Castello di Gabbiano Alleanza. Se on sekoitus Merlot- ja Cabernet Sauvignon -lajikkeita, jotka talo on ”opettanut puhumaan toscanaa”.
”Tumma ja täyteläinen viini on peräisin tarhoiltamme, joissa nämä kansainväliset lajikkeet viihtyvät. Sangiovesen tavoin Cabernet vaatii parhaat kasvupaikat, jotta se saavuttaa loistonsa. Yön ja päivän väliset lämpötilaerot antavat sille hyvän hapokkuuden.”
Ikääntynyt ja konsentroitunut Alleanza on kuin tehty pitkille sunnuntaipäivällisille, kun pöydän keskellä höyryää pitkään hautunut lihapata. Pääsiäisenä viini viihtyy upeasti karitsanfileen ja lampaankyljysten seurassa.
Perinteitä kunnioittava teknologia
Castello di Gabbianon filosofian mukaan viinin laatu määritellään jo tarhoilla. Ilmastonmuutos on kuitenkin muuttanut Toscanan viljelyolosuhteita merkittävästi kymmenessä vuodessa.
”Nykyään joudumme välttelemään Toscanan aurinkoa. Jätämme esimerkiksi köynnöksiin aiempaa enemmän lehtiä, jotka suojaavat rypäleitä paahteelta”, kertoo myös enologin koulutuksen saanut Cerelli. Lehvästöihin ei saa kuitenkaan kertyä kosteutta, jota Sangiovesen ohut ja herkkä kuori sietää huonosti.
Miten talo pyrkii säilyttämään ilmaston lämmetessä viiniensä raikkaan hapokkuuden ja marjaisuuden?
”Tärkeintä on sadonkorjuun ajoitus. Olemme aikaistaneet sadonkorjuuta, jotta rypäleiden sokeripitoisuus – ja siten viinin alkoholipitoisuus – ei nouse liikaa. Jotta saamme kerättyä rypäleet oikea-aikaisesti, teemme tarhoilla tarkkoja mittauksia päivittäin.”
Talon kellarissa on käytössä alan uusin teknologia. Cerelli otti ensimmäisten joukossa käyttöön muun muassa automatisoidun, käymisastian painetta säätelevän fermentointijärjestelmän. Sen hellävarainen pneumaattinen sylinteri sekoittaa rypälemäskin mehuun tasaisesti käymisen aikana.
”Suhtaudun intohimoisesti teknisiin innovaatioihin, mutta yhtä lailla arvostan kokemusta ja historiaa. Moderni teknologia palvelee parhaiten silloin, kun se mahdollistaa viininvalmistuksen mahdollisimman perinteisesti mutta entistä tarkemmin ja kontrolloidummin.”
Tilaa Castello di Gabbianon upea pääsiäisviinilaatikko suoraan kotiovelle!
Hurmaa pääsiäisvieraasi eleganteilla, ruokaa rakastavilla toscanalaisviineillä. Kuuden punaviinin laatikko (149,90 €) sisältää kaksi pulloa kutakin jutussa mainittua viiniä: Castello di Gabbiano Chianti Classico 2021, Gabbiano Dark Knight Toscana 2022 ja Castello di Gabbiano Alleanza 2019.